Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatót tart Az önkormányzati választások értékelése címmel a párt budapesti központi irodája sajtótermében 2019. október 14-én, fotó: Kovács Tamás/MTI

Közös fővárosi ellenzéki listát javasol a DK

Közös fővárosi ellenzéki listát javasol a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy a demokratikus ellenzéki pártok induljanak közös fővárosi listán a 2024-es önkormányzati választáson. Ezt mondta keddi, online sajtótájékoztatóján a DK frakciószóvivője.

Kálmán Olga kijelentette, a parlament házbizottságában a Fidesz egyértelművé tette, napirendre fogja tűzni a Mi Hazánk azon javaslatát, ami listássá alakítaná a jövő évi önkormányzati választást Budapesten. A képviselő szavai szerint valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja “megváltoztatni a budapesti választást”, mert a kormánypárt egyébként soha nem vesz napirendre ellenzéki javaslatot. Hozzátette, hogy a Mi Hazánk csak “a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el ebben”.

“A Fidesz tehát a választás előtt alig több, mint fél évvel, a szabályok átírásával akarná mérsékelni a borítékolható budapesti önkormányzati vereségét”

– fogalmazott Kálmán Olga. A módosítás gyakorlatilag az országgyűlési választáson alkalmazott szabályokat ülteti át a fővárosi önkormányzati választásra, ezért ha az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet akarnak indítani, akkor közös listát kell állítaniuk – értelmezte az elképzelést.

Kapcsolódó cikkek