A klímavészhelyzet kihirdetését kéri a zöld párt

A klímavészhelyzet kihirdetését kéri a zöld párt

Az LMP azt várja a parlamenttől, hogy szavazza meg azt, amit gondolnak.

Kendernay János, az ellenzéki párt társelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az ENSZ következő klímacsúcsát szeptemberben tartják.

“A nemzetközi közösségnek vízióra, politikai akaratra és a hatékony fellépést lehetővé tevő eszközrendszerre van szüksége ahhoz, hogy változást érhessen el”

– jelentette ki a politikus.

“Globális, európai és nemzeti politikai kötelezettségvállalásokra lesz szükség annak érdekében, hogy a klímaváltozást kezelni lehessen”

– mondta.

Az LMP ezért elvárja a kormánytól, hogy még az ENSZ-csúcs előtt tegyen világos kötelezettségvállalásokat, hozzon létre “klímakabinetet” és intézkedjen a klímaváltozás elleni fellépés ügyében – fűzte hozzá.

A politikus egyúttal felkérte a parlamenti képviselőket, hogy a klímavészhelyzetről szóló szavazást érezzék lelkiismereti kérdésnek és ennek megfelelően hozzanak felelős döntést. Aki nem támogatja a klímavészhelyzetről szóló kezdeményezést, az elárulja a magyarokat – összegezte véleményét.

Kérdezték Varga Judit igazságügyi miniszter szavairól, aki korábban arról beszélt, hogy Magyarország jól teljesít az egy főre jutó károsanyag-kibocsátás területén. A társelnök azt mondta, hogy ha Magyarország jó helyzetben van, akkor az uniós klímaterv megvétózása helyett a klímaváltozás elleni küzdelem élére állhatna.

Más témában kérdezték Kendernay Jánost arról, hogy a Gödöllőt 29 éve vezető Gémesi György független polgármester ellen egy MSZP-s ellenzéki jelölt is elindul a helyhatósági választáson. Azt felelte, hogy Gémesi György jól vezeti a várost, és bár legutóbb is voltak kihívói, mégis nyerni tudott.

Kikérték a politikus véleményét a VII. kerületben polgármesterjelöltként induló volt LMP-s Moldován László szavairól, aki azt állítja, hogy az ellenzéki megállapodások mögött zsarolások állnak.

“A választókat nem érdekli, hogy az ellenzéki pártok hogyan jutnak egyezségre és milyen módszereket használnak”

– felelte a társelnök, aki hangsúlyozta, hogy Moldován László véleményét szubjektívnek tartja.

“Az LMP már korábban eldöntötte, hogy kit támogat, ezzel azt is kifejezte, hogy kit nem támogat”

– válaszolta arra a kérdésre, hogy mennyire tartják elfogadhatónak a VII. kerületben a közös ellenzéki polgármesterjelölttel, a DK-s Niedermüller Péterrel szemben indulni készülő ex-MSZP-s Hunvald György személyét.

Kapcsolódó cikkek