forrás: pixabay.com

Egy napos zenemaraton várja a zenerajongókat

Egy napos zenemaraton várja a zenerajongókat

A hetven éve elhunyt szovjet-orosz zeneszerző és zongoraművész, Prokofjev életművéről szól a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) egynapos maratonja 2023. február 4-én.

A Müpa és a Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezi a maratont, amely egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatja be. A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében és Fesztivál Színházában tartandó egész napos koncertfolyamoknak Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt már a főszereplője. A 2023-as, tizenhatodik maratonon Szergej Prokofjev alakja kerül középpontba – olvasható a Müpa közleményében.

A közlemény felidézi, hogy az 1891-ben született szovjet-orosz szerző Mozarthoz hasonlóan csodagyerekként már ötévesen komponált, később az Egyesült Államokban és Párizsban élt, végül életének utolsó tizenhét évét a Szovjetunióban töltötte.

Mint írták, egyedi hangú művei meghódították a világot, a vonósnégyestől az operán át a filmzenéig megannyi műfajban jelentőset és újat alkotott, izgalmas szimfóniák, versenyművek, kamarakompozíciók és zongoradarabok szerzője volt. Kalandos életét a szélsőségek és küzdelmek jellemezték. A tájékoztató szerint a maratoni koncertsorozat családi programmal kezdődik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: a Budapesti Vonósok a Péter és a farkas című szimfonikus mesét adja elő Lakatos György narrációjával, amelyet a Farkas Róbert vezette MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje követi, műsorukon Prokofjev hét szimfóniája közül a legnépszerűbb Ötödikkel.

Berkes Kálmán és a Győri Filharmonikus Zenekar az orosz szerző monumentális balettzenéje, a Rómeó és Júlia szvitváltozatából ad elő részleteket, Hollerung Gábor karmester és a Budafoki Dohnányi Zenekar a filmzenéből ugyancsak szvit formában ismertté vált Kijé hadnagyot szólaltatja meg. A továbbiakban még fellép Kelemen Barnabás hegedűművész.

A Pannon Filharmonikusok Prokofjev szimfóniáinak és zongoraversenyeinek legelső darabjait  Balog József zongoraművész, Vass András karmester közreműködésével adja elő. A zárókoncerten Fischer Iván vezényletével a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában a Hamupipőke szvitet hallhatja a közönség.
Mint írták a Fesztivál Színházban az előadások sorát Palojtay János zongorakoncertje nyitja, ezt követi Szabó Ildikó, Lajkó István, Pivon Gabriella és Mali Emese Prokofjev csellóra és fuvolára írt zongorakíséretes kamaraműveiből összeállított előadása. Pusker Júlia hegedűművész és a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai a komponista hegedűre és zongorára írt Öt melódiáját és 2. vonósnégyesét adják elő. Ugyancsak a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai, valamint Báll Dávid zongoraművész játssza el a klarinét, vonósnégyes és zongora rendhagyó apparátusára írt Nyitány héber témákra című alkotást és a Humoresque scherzót, továbbá részletek szólalnak meg a Rómeó és Júlia szvit szerzői zongoraváltozatából. A maratoni koncertsorozat utolsó előadása a Fesztivál Színházban valódi kuriózumnak ígérkezik: Prokofjev szóló énekhangra írt repertoárjából hallhatók dalok két kiváló orosz énekes, Evelina Dobraceva és Nyikolaj Borcsev tolmácsolásában, zongorán kísér Maria Urbanovic.

A közlemény emlékeztetett, hogy a Müpa Üvegtermében zeneakadémisták várják ingyenes koncertekre az érdeklődőket, az Előadóteremben pedig emlékezetes Müpa-beli előadások kelnek életre a vásznon, valamint olyan legendás Eisenstein-filmeket is levetítenek, melyeknek Prokofjev szerezte a zenéjét.

Kapcsolódó cikkek