fuvolán játszik egy művész (illusztráció), forrás: pexels.com/Teddy Yang

A fuvoláé a főszerep

A fuvoláé a főszerep

A fuvola és Drahos Béla fuvolaművész a főszereplő a MÁV Szimfonikus Zenekar pénteki koncertjén a Festetics-palotában Budapesten.
A MÁV Szimfonikusok kamarazenei hangversenysorozata pénteken folytatódik, a műsor vendégszólistája és karmestere Drahos Béla fuvolaművész.

“Az esten közreműködik Drahos Rebeka fuvolaművész, Varga Judit csembalóművész, Felletár Melinda hárfaművész és Bartha Mátyás hegedűművész”

– közölte a zenekar.

A koncert Johann Sebastian Bach (1685-1750) híres Brandenburgi versenyeinek két darabjával kezdődik. A IV. versenymű szólista csoportja két fuvolából és egy hegedűből áll, az V. versenymű szólóhangszerei a fuvola, a hegedű és a csembaló. A folytatásban Doppler Ferenc (1821-1883) Magyar fantázia című műve, zárószámként pedig Mozart Fuvola-hárfaversenye hangzik el. Drahos Béla fuvolaművész, karmester a Zeneakadémián 1978-ban diplomázott, főiskolás évei alatt az Operaház zenekarának szólófuvolása volt. Számos hazai és nemzetközi versenyen nyert értékes díjakat. Próbajáték útján elnyerte a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarnál az első fuvolás állását, majd Kobajasi Kenicsiró főzeneigazatósága alatt az Állami Hangversenyzenekar első fuvolása volt.

Hét szóló és kamarazenei műveket tartalmazó CD-t adott ki, karmesteri tanulmányokat folytatott, és a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere lett.

Művészetét Liszt-díjjal ismerték el. A Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora.

Kapcsolódó cikkek