illusztráció, fotó: pixabay.com

Lénárt Ágota: ez a szakasz jól kezelve minőségi ugrás előkészítésére szolgálhat

Lénárt Ágota: ez a szakasz jól kezelve minőségi ugrás előkészítésére szolgálhat

Amennyiben egy sportoló jól kezeli a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet, az akár minőségi ugrás előkészítését is szolgálhatja a pályafutásában. Erről beszélt a sportpszichológus.

Lénárt Ágota az M1 aktuális csatornának nyilatkozva kiemelte,

különleges a jelenlegi helyzet, mert a sportolók nem tudják, hogyan alakul, nincs rá kialakult forgatókönyv. Például aggódás és szorongás van bennük annak kapcsán, meg lehet-e majd rendezni úgy a jövőre halasztott tokiói olimpiát, ahogy tervezték.

Mint mondta, a vírus terjedése, esetleges második hulláma kételyeket ébreszt, ugyanakkor most van lehetőség a mentáltréningre, amire máskor kevés idő jut.

“Ez a szakasz, ha jól kezelik, egy minőségi ugrás előkészítésére szolgál”

– fogalmazott a szakember.

Kiemelte a társas támasz, a kapcsolattartás fontosságát, illetve annak lehetőségét, hogy a saját edzések rögzítésével, korábbi szereplések videofelvételeinek újraelemzésével, ellenfelek felmérésével is előre lehet lépni.

A sportolók bíznak benne, hogy jobban kezelik a helyzetet, mint az ellenfeleik, ezáltal stratégiai előnyhöz jutnak riválisaikkal szemben.

“Kialakult egy egyensúlyi helyzet, az olimpia előtt mindenki ismerte az erőviszonyokat, ez viszont egy év alatt jelentősen átrendeződhet”

– tekintett előre Lénárt Ágota.

forrás: pixabay.com

Kifejtette, a küzdés, a gyors váltás képessége meghatározó lesz, hiszen az ötkarikás játékokig hátralevő egy esztendőben pörgősebben mennek az események, mint egy négyéves ciklus alatt, amelyhez a sportolók hozzászoktak.

A törékeny helyzetben felértékelődik az edzésmunka, az elkötelezettség, a kitartás és a keménység, amivel az eredményeket le lehet érni. Hangsúlyozta, egyénenként más és más típusú, mennyiségű segítségre van szükségük a sportolóknak, nem érdemes sürgetni az átállás folyamatát.

Mint mondta, a sportolók örülnek, hogy a járvánnyal kapcsolatos intézkedések könnyítése nyomán újra edzhetnek, “éhesek arra, hogy újrakezdjék a munkát”. Elárulta, sokan megkeresték, új csoportokat kellett indítania, amit hasznosnak tart, hiszen egy hónap alatt a más időszakhoz képest elsajátítható mennyiségnek akár a két-háromszorosát is meg lehet tanulni intenzíven.

“De nem túl sokat, napi öt-tíz-tizenöt perces gyakorlás már szó szerint csodát tud hozni”

– fogalmazott.

Lénárt Ágota leszögezte, a sok kiesett idő miatt elsősorban az edzésmunkához kívánnak visszakanyarodni a sportolók, a versenyekre való formaidőzítés majd csak a következő lépés lesz.

Kapcsolódó cikkek