fotó: pixabay.com

Mintegy tízezer cég választotta az év végi hajrában a kivát

Mintegy tízezer cég választotta az év végi hajrában a kivát

Decemberben 9229 cég választotta a kisvállalati adót (kiva), amely január 1-jétől még kedvezőbbé vált. Ezt mondta a Világgazdaságnak Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára.

A lap hétfői cikke szerint sok cég az év utolsó hetében jut végleges döntésre, 2020-ban például a két ünnep között több mint 4600-an választották ezt az adónemet. Az eddigi rekordot 2017-ben sikerült elérni: szilveszterkor csaknem 3500 vállalkozás jelentkezett be a kivára. Izer Norbert kiemelte, az idei évtől kezdve a 11 százalékról 10 százalékra csökkenő kiva kiváltja a 9 százalékos társasági adót és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót. Vagyis azoknál a cégeknél, amelyeknél a bérköltség meghaladja a vállalkozásból kivont profit összegét, számottevő megtakarítás érhető el a kiva alkalmazásával.

“Nemzetközi összehasonlításban is példaértékű a kiva, hiszen nemcsak jelentős megtakarítást eredményez a cégeknek, hanem a beruházások és a fejlesztések ösztönzése révén az ország versenyképességét is növeli”

– mondta az államtitkár a lapnak.

A kiva jelenleg az egyik legnépszerűbb adófajta: hat évvel ezelőtt mindössze 6500-an, de még 2018 decemberében is csak huszonkilencezren választották, 2021 novemberének végére pedig ez a létszám már elérte a hatvannyolcezret.

“A Pénzügyminisztérium számításai szerint – a 2020-as adóév adatait alapul véve – mintegy nyolcvanezer cégnek lenne érdemes kivára váltania, a választásban segít a PM és az adóhivatal is, a tárca kiva-kalkulátorával tíz perc alatt kiszámítható a kisvállalati adóval elérhető adóelőny várható nagysága”

– írta a Világgazdaság.

Kapcsolódó cikkek