illusztráció, fotó: pixabay.com

A tanulók jelentős része a duális képzőhelyen válik potenciális munkavállalóvá

A tanulók jelentős része a duális képzőhelyen válik potenciális munkavállalóvá

Ezt közölte szerdán a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a több mint 6000 tanuló megkérdezésével készült felmérése alapján.
A válaszadók 40 százaléka számára még inkább vonzóvá tette az adott szakmát a gyakorlati képzőhelyen szerzett tapasztalat.

A tanulók 54 százaléka várja el a gyakorlati helyektől a magas szintű szakmai tudás biztosítását, amellyel a duális képzésben résztvevő cégek potenciális munkavállalóiként végezhetik el az iskolát. Az eredmények rávilágítottak arra is, hogy a szülőknek még mindig komoly szerepük van a pályaválasztásban, a gyakorlati hely kiválasztásában. Ez fontos üzenet a tanulókat kereső cégek számára, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon. A közleményben felidézik, hogy Budapest négy szakképzési centrumának 57 iskolájában több mint 29 000 fő tanul a szakképzésben, ami az ország szakképzésben résztvevő tanulóinak 13 százalékát jelenti.

A BKIK-nál nyilvántartott 1491 duális képzőhelyen több mint 27 000 diákot várnak a gyakorlati képzésre.

A kamara közölte, a kutatás eredményei alapján pontosítják a duális képzésben részt vevő tanulók és a duális képzőhelyek közötti együttműködések tartalmát, ezzel fő célkitűzésük, hogy a duális képzés minden résztvevője a lehető legelégedettebb legyen a szakképzési rendszer működésével.

Kapcsolódó cikkek