védõhálóba akadt versenydrón az elsõ Magyar Drón Világkupa Futamon a zalaegerszegi ZalaZone Jármûipari Tesztpályán 2022. szeptember 18-án, fotó: Illyés Tibor/MTI

Egy vállalatba kerül a 4iG űr- és technológiai portfóliója

Egy vállalatba kerül a 4iG űr- és technológiai portfóliója

A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG Nyrt; a tőkepiaci társaság az űripar- és műholdfejlesztés, dróngyártás és drónvédelem, valamint a védelmi digitalizációval foglalkozó cégeinek részesedéseit a 100 százalékos tulajdonú leányvállalatába, a 4iG Space and Technology Zrt.-be (4iG S&T Zrt.) apportálja. Erről tájékoztatta a médiát a társaság kedden.

A tájékoztatás szerint a 4iG S&T Zrt. közvetlen tulajdonosa lesz a Rotors and Cams Zrt.-nek, a RAC Antidrone Zrt.-nek, a Hungaro DigiTel Kft.-nek, a Spacecom Ltd.-nek, a CarpathiaSat Zrt.-nek, valamint az akvizíció lezárását követően a REMRED Zrt.-nek.

A társaság az új holdingvállalatának alapításával egy időben bejelentette, hogy előzetes megállapodást kötött a REMRED Technológia Fejlesztő Zrt. 45 százalékos tulajdonának megszerzéséről.

A közel 50 éves űrmérnöki szaktudást és tapasztalatot egyesítő magyar űripari vállalat a világ vezető űrügynökségeinek (ESA, a NASA, a JAXA, DLR) partnere, illetve beszállítója. A REMRED Martonvásáron tavasszal egy 4000 négyzetméter űrtechnológiai központ megvalósítására készül, amely komplett műholdak és űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzi. Az Európában egyedülálló moduláris technológia alkalmas lesz a legfeljebb 400 kilogramm tömegű műholdak összeszerelésére is. A beruházás várhatóan 85 magas hozzáadott értékű munkahelyet teremt. Az akvizícióval, illetve űripari és technológiai portfóliójának vertikális integrációjával a 4iG egyedülálló szereplővé válik a közép-kelet-európai piacon, az űrtechnológiai központ megvalósításával pedig bővíti tevékenységi körét és informatikai, valamint távközlési szolgáltatásokat követően a nemzetközi gyártói piacra is belép.

A gyártási kapacitás megteremtésével a cégcsoport képes lesz saját fejlesztésű és úttörő technológiák előállítására, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a földmegfigyelési képességek fejlesztéséhez, műholdas összeköttetések megteremtéséhez, illetve a modern hadviselés digitalizációjához, különös tekintettel az EU és NATO tagországok igényeire.

A 4iG S&T Zrt. megbízott vezérigazgatója a REMRED társalapítója, a 4iG Nyrt. elnöki kabinetvezetője, Sárhegyi István lesz, munkáját vezérigazgató-helyettesként Yon Rosenberg, a SpaceCom globális műholdüzemeltető vállalat korábbi igazgatója segíti.

“Az űriparban és a technológiai fejlesztésekben hatalmas növekedési és jelentős bevételi potenciált látunk. A műholdak fejlesztése és gyártása, a hozzájuk kapcsolódó kommunikációs és földmegfigyelési szolgáltatások, az UAV (pilóta nélküli légi jármű) és drónellenes technológiák, valamint a védelmi szektor digitalizációja olyan innovatív területek, amelyek tovább erősítik vállalatcsoportunk technológiai képességeit és összhangban állnak a Rheinmetallal közösen kidolgozott céljainkkal és stratégiánkkal”

– idézte a közlemény a 4iG elnökét Jászai Gellértet.

A 4iG közlése szerint a REMRED akvizíció jól illeszkedik a Rheinmetall AG-val tavaly novemberben bemutatott középtávú stratégiába, amely kiterjed az űripar, a védelmi digitalizáció, az autonóm repülőgépek gyártása, illetve drónelhárítás területére.

A két cég együttműködése terveik szerint 1,7-2,3 milliárd euró bevételt jelenthet a következő legfeljebb öt évben. A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat. A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a papír legmagasabb árfolyama az elmúlt egy évben 880 forint, a legalacsonyabb 611 forint volt, kedden 795 forinton zárt.

Kapcsolódó cikkek