darázs egy virágon, forrás: pixabay.com

Drágábbak a virágok, mégis keresik őket

Drágábbak a virágok, mégis keresik őket

Az emelkedő árak ellenére sem mondanak le a tavaszi ünnepekhez kapcsolódó virágvásárlásról a magyarok. Ez derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi szervezetének közös piaci körképéből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez. A márciusi nőnapon idén is jelentős forgalomra számítanak a hazai virágboltok.
A kertészetek és a virágboltok várakozásai szerint az idén az elmúlt évekhez hasonló kereslet várható. Ami azt jelzi, hogy a magyar vásárlók az esetlegesen magasabb árak ellenére sem mondanak le a tavaszi virágvásárlásról.

A karácsonyi időszakot követően minden évben lassan növekszik a hazai virágárusok forgalma, a kereslet a március 8-i nőnapon ugrik meg jelentősen. A  piaci körkép szerint a kínálat ebben az évben is széleskörű lesz, a különböző vágott virágok mellett – amelyek szinte kivétel nélkül külföldről kerülnek a virágpiacra -, a cserepes növények is szép számmal megtalálhatók lesznek a boltokban. A legkelendőbbek ilyenkor a tavaszi virágok, a tulipán, a nárcisz, a játszint – akár cserepes, akár vágott formában. A tavaszi hajtatott hagymások mellett hazai kínálatból elérhető a koratavaszi évelő primula is, de népszerűek az egyéb cserepes virágos és levéldísznövények, a fokföldi ibolyától az azaleáig.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nőnapra egyre többen választanak virágcsokor helyett cserepes növényt, amelyek között a legnagyobb arányú a hazai termesztésű.

Kapcsolódó cikkek