kajak a vadvízen, (illusztráció), forrás: pixabay.com

A férfi és a női kajaknégyes is döntős

A férfi és a női kajaknégyes is döntős

A férfi és a női kajaknégyes is bejutott előfutamából a döntőbe 500 méteren a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló kajak-kenu kontinensviadalon. A kenus Adolf Balázs a középfutamból biztosította a helyét a legjobb kilenc között.

A vihar elvonultával péntekre jelentősen megváltoztak az időjárási körülmények az Olimpiai Regatta Központban, az előző napokhoz képest mintegy tíz fokot csökkent a hőmérséklet, és szitáló, majd egyre intenzívebb eső fogadta reggel a versenyzőket. A két héttel ezelőtti világbajnoksághoz képest némileg átalakult magyar négyeseket azonban ez nem zavarta, előbb a Kuli István, Csizmadia Kolos, Balogh Gergely, Nádas Bence összeállítású férfi egység végzett a továbbjutó harmadik helyen, majd a Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka és Gazsó Alida Dóra alkotta női kvartett nyerte meg magabiztosan az előfutamát.

“Az elején elkövettünk egy kis hibát a rajtnál, ez valószínűleg az én lelkemen szárad, ott tudunk még javulni. A pálya többi része egészen jó volt, de biztos vagyok benne, hogy abban is találunk még tizedeket”

– mondta Kuli István.

Kiss Blanka eddig mindössze egyszer, a 2019-es U23-as vb-n  sztrókolt négyest a pályafutása során, így ez a szerep merőben új volt a számára.

“Nagyobb a teher a négyesben, mint a párosban, itt nagyon sok múlik az első emberen, hogyan osztja be a pályát, sokban függnek tőle a mögötte ülök. Nagyon izgulok emiatt, de próbálom megoldani a feladatot és bízom a csapattársaimban, akik most is nagyon tolták alám a hajót”

– fogalmazott Kiss Blanka, aki Lucz Annával párosban vb-aranyérmes lett Halifaxben 200 méteren.

A tokiói olimpikon, tavaly vb-bronzérmes Adolf Balázs a csütörtöki visszafogottabb teljesítmény után – ötödik hely az előfutamban – most semmit nem bízott a véletlenre: bár a középfutamból az első három továbblépett, ő rajt-cél győzelmet aratva megnyerte második pályáját, így szintén készülhet a szombati döntőre.

“A tegnapi ötödik hely taktika volt, előttem volt a vb első négy helyezettje egy brazilt leszámítva. Az előfutam nekem nem az erősségem, ezért inkább tartalékoltam. Tudtam, hogy a középfutamban könnyebb dolgom lesz, és ez be is igazolódott”

– nyilatkozott a 22 éves magyar kenus, aki elárulta, hogy a vb után orvosi vizsgálatokon esett át, s úgy tűnik, valószínűleg valamilyen vírusfertőzés okozhatta a kanadai gyengébb teljesítményét. Ezen a napon még nyolc magyar egység lesz érdekelt az elő- és középfutamokban, öt hajó pedig már érmekért száll vízre.

később:

C-1 200 m, előfutam (Takács Kincső) 10.20
C-1 200 m, előfutam (Korisánszky Dávid) 10.30
K-1 200 m, előfutam (Lucz Anna) 10.40
K-1 200 m, előfutam (Birkás Balázs) 10.50
C-1 500 m, középfutam (Kiss Balázs) 11.25
K-2 500 m, középfutam (Fojt Sára, Pupp Noémi) 11.35
K-2 200 m, előfutam (Balaska Márk, Csizmadia Kolos) 12.25
K-1 500 m, középfutam (Rendessy Eszter) 17.30

döntők:

férfi K-4 1000 m (Mizsér Márk, Béke Kornél, Erdőssy Csaba, Erdélyi Tamás) 14.22
női K-2 1000 m (Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter) 14.31
férfi C-2 1000 m (Adolf Balázs, Fejes Dániel) 14.47
C-1 500 m (Balla Virág) 15.02
K-1 500 m (Varga Ádám) 15.16

Kapcsolódó cikkek