Csúcskategóriájú MR-berendezést adtak át a városmajori szívklinikán

Csúcskategóriájú MR-berendezést adtak át a városmajori szívklinikán

A mesterséges intelligenciával felszerelt készülék szervizszerződés szerinti ára 522 millió forint volt.
Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az átadáson kiemelte, ritkán van példa arra, hogy egy nagy intézmény jó gazdálkodásának köszönhetően javarészt saját forrásból tudjon fedezni egy nagy értékű berendezést.

A Semmelweis Egyetem a közép-kelet-európai régió meghatározó intézménye, “méltó és jogos” az az elvárás, hogy az egyetem a világ száz legjobb intézménye közé kerüljön – hangsúlyozta.

Csúcskategóriájú, mesterséges intelligenciával felszerelt MR-készülék mûködését mutatják be a berendezés átadásán a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2019. június 19-én, fotó: Soós Lajos/MTI

“Fontos, hogy a közép-magyarországi régió egészségügyi fejlesztésein belül az egyetemét is támogassa a kormány”

– mondta. Ezt a fejlődést a Semmelweis XXI. projekttel a kormány kijelölte, a Szent Rókus Kórház egyetemhez integrálásával és a Kútvölgyi úti klinikai tömb Pestre költöztetésével egy erős campus létrehozását segíti – mondta Horváth Ildikó.

Merkely Béla, az egyetem rektora arról beszélt, hogy az ország és Közép-Európa legnagyobb, magas progresszivitású kardiológiai központjában mindenfajta szív- és érgyógyászati műtétet el tudnak végezni, amihez elengedhetetlen a megfelelő diagnosztika.

Az új készüléket ismertetve elmondta, mesterséges intelligencia segíti a vizsgálatok tervezését. A legmodernebb technika felgyorsítja az adatgyűjtést, így az egész vizsgálati idő lerövidül. A berendezéssel lehetővé válik olyan ritmuszavaros betegek vizsgálata is, akiknél a pacemaker miatt erre eddig nem volt lehetőség.

“Ezen kívül a speciális lélegeztetőgép- és monitorrendszernek köszönhetően az altatásban lévő vagy újraélesztett betegek, valamint csecsemők és kisgyermekek vizsgálata is lehetséges. Egy kiegészítő audiovizuális rendszernek köszönhetően pedig a gyerekek rajzfilmet nézhetnek vagy zenét hallgathatnak vizsgálat közben”

– ismertette a rektor.

Csúcskategóriájú, mesterséges intelligenciával felszerelt MR-készülék mûködését mutatják be a berendezés átadásán a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2019. június 19-én, fotó:
Soós Lajos/MTI

Elmondta azt is, hogy a klinikán évente kétezer speciális szív MR-vizsgálatot végeznek el.

Merkely Béla hozzátette, az új MR-berendezésnek a képzésben is fontos szerep jut, de használni fogják a Nemzeti Szívprogram keretében futó kutatásokhoz is. Utalt arra, hogy a gyártó céggel olyan eszközöket terveznek fejleszteni, amelyek például katéteres műtétek elvégzéséhez is alkalmasak.

Az egyetem és a gyártó cég együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amelyről Oroszné Vincze Rita, a Siemens Healthcare Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, lehetőséget teremt az új kardiovaszkuláris beavatkozások gyakorlatba ültetésére, új eljárások kifejlesztésére.

Kapcsolódó cikkek