Tizennyolc éves a gyermekszívközpont

Tizennyolc éves a gyermekszívközpont

Tizennyolc éve nyílt meg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Gyermekszív Központja a gyermekkardiológiában és gyermekszív-sebészetben a legmagasabb szintű ellátást nyújtva az országban.

Andréka Péter, a GOKI főigazgatója az ez alkalomból tartott csütörtöki rendezvényen elmondta, a gyermekellátás mindig része volt a kardiológiai intézetnek, azonban 2000-től külön központként működve lefedik a gyerekkori szívproblémák gyógyításának teljes spektrumát.

Ablonczy László, a gyermekellátásért felelős orvosigazgató arról beszélt, hogy az elért eredmények és a szakmai fejlődés az ellátás centralizációjának és az erős humánerőforrásnak köszönhető.

Felidézte, hogy mérföldkő volt a gyermekszív-transzplantációs program 2007-es elindítása, majd a gyerekkori műszívkezelés lehetőségének biztosítása.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár – megköszönve az orvosok és szakdolgozók munkáját – azt mondta: az intézet a hazai kardiológia zászlóshajója. Hozzátette: azon dolgoznak, hogy a gyermekszívközpont tovább tudjon fejlődni.
Magyarországon évente 850-900 gyerek veleszületett szívhibával jön világra, a betegek több mint 80 százaléka szívműtétet vagy szívkatéter-beavatkozást igényel.

A centrumban mára évi 250 szívkatéteres beavatkozást végeznek, és az elmúlt években bővült azon veleszületett szívbetegségek száma, ahol a műtét helyett katéterrel gyógyítanak.

Gyermekszív-transzplantációt 2007-ben végeztek először az intézetben, majd egy évvel később megkezdték a gyermekeknél alkalmazott műszívkezelést is. A központban idén végezték el a 40. gyermekszív-átültetést.

A központ 2001-től felvállalta a magas tüdőverőér-nyomásban szenvedő gyerekek ellátását is, és eddig több mint ötven gyermeket gyógyítotak speciális gyógyszeres kezeléssel és sebészi eljárással.

A centrumnak két gyermekintenzív osztálya működik 25 ággyal, és a központban megteremtették annak feltételeit is, hogy az édesanyák a nap 24 órájában gyermekük mellett lehessenek.

Kapcsolódó cikkek