fotó: pixabay.com

Tehetségük lenyomata örökké megmarad

Tehetségük lenyomata örökké megmarad

A magyar sport újabb több mint húsz kiválóságának kézlenyomatát készítették el csütörtökön a Testnevelési Egyetemen abból a célból, hogy azokkal egészítsék ki a május 6-án, a Magyar Sport Napján újra felállítandó Magyar Sportcsillagok Falát.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora az ünnepségen tartott beszédében felidézte, hogy 2015. október 15-én leégett az egyetem Atlétika Csarnoka, amelynek falán 166 magyar sportoló tenyérlenyomata volt megtalálható, és azok közül mintegy 70-80 megsemmisült a tűzben.

Amint elhangzott, a gyűjteményt Mocsai Lajos kezdeményezésére a Hemingway Alapítvány hozta létre még 1993-ban. Alapítója George F. Hemingway, a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának korábbi tulajdonosa volt.

“Annak idején a Testnevelési Egyetemen méltó helyre került azoknak a sportolóknak és edzőknek a kézlenyomata, akik sokat tettek a magyar sportért. Csak olyanoké kerülhetett fel a Magyar Sportcsillagok Falára, akik sportolóként vagy edzőként világszínvonalú teljesítményt nyújtottak”

– hangsúlyozta a rektor, aki hozzátette, hogy a jövő szempontjából is fontos a hagyományok megőrzése.

Kitért arra is, hogy a régi lenyomatokból 134-et egy régészcsapatnak sikerült restaurálnia, az elhunytakét pedig egy 3D-s képalkotó rendszerrel fogják újra elkészíteni. Ebben a Képzőművészeti Egyetem restaurátori tanszéke van a  segítségükre.

“Szükség van ünnepi pillanatokra az egyetem életében, mert ezek színesítik meg a hétköznapokat”

– fogalmazott Mocsai, aki hozzátette: egy ilyen emlékfalnak köszönhetően a fiatalabb generációknak lehetőségük van az idősebbek tiszteletére és eredményeinek elismerésére.

A rektor beszélt arról is, hogy Genzwein Ferenc kancellárral közösön tett kezdeményezésükre újítják meg a Magyar Sportcsillagok Falát, amelyet május 6-án, a Magyar Sport Napján fognak ünnepélyesen felavatni az egyetem Athén terme melletti folyosón.

Csütörtökön többek között olyan olimpiai érmes sportolók tenyérlenyomatát készítették el, mint Hegedüs Csaba, Dónusz Éva, Mészáros Erika, Tatai Tibor, Török Ferenc, Siti Bea, Kökény Beatrix, Märcz Tamás, továbbá a világbajnok Monspart Sarolta, Talmácsi Gábor, Lázár Vilmos és Bárdos György, illetve a 95-szörös válogatott labdarúgó, Juhász Roland.
Tavaly ősszel, az első alkalommal 32 tenyérlenyomatot vettek le, és a májusi avatást követően évente egy alkalommal fognak újabb kézlenyomatokat készíteni.

Kapcsolódó cikkek