Gálos Roland már szombaton bemutatkozik

Gálos Roland már szombaton bemutatkozik

Már szombaton, a tokiói olimpia ökölvívótornájának első versenynapján ringbe lép a sportág egyedüli magyar indulója, Gálos Roland, aki a kazah Serik Temirzsanov ellen kezdi meg szereplését.

A bajaiak pehelysúlyú (57 kilogramm) bokszolója kemény, de nem verhetetlen riválissal került össze a nyitókörben, legalábbis Bertók Róbert szövetségi kapitány szerint.

“Ha Roland úgy bokszol majd, ahogy a májusi kvalifikációs verseny negyeddöntőjében az Európa-bajnok angol Peter McGrail ellen, akkor nyerni fog”

– mondta a szakvezető, aki Magyarországról követi majd az eseményeket, mivel a 26 éves sportolót edző-édesapja kísérte el Tokióba.

Bertók Csaba emlékeztetett, hogy Temirzsanov 2016-ban ifjúsági világbajnokságot nyert, a 2019-es Bocskai emlékversenyen pedig nem csupán győzött, hanem az egész torna legjobbja volt, így kifejezetten nehéz ellenfél lesz Gálos számára. A rivális ugyanakkor debreceni sikerét a 60 kilogrammos kategóriában érte el, így kérdés, hogy az 57 kilóba fogyás milyen hatással lesz teljesítményére. A kazah a tavalyi ázsiai kvalifikációs versenyen elért bronzérmével vívta ki az ötkarikás szereplés jogát.

A kvótát tavaly márciusban megszerző Gálos siker esetén az amerikai Duke Ragannal, vagy a francia Samuel Kistohurryval csap össze a szerdai nyolcaddöntőben. Utóbbitól az idei Bocskain és az európai selejtező párizsi folytatásának elődöntőjében kikapott, a tavalyi Bocskai emlékversenyen viszont legyőzte.

A tokiói ökölvívótornát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendezi a nemzetközi sportági szövetség felfüggesztése miatt, a lebonyolítás viszont nem változott, a nyolc férfi és öt női súlycsoportban kieséses rendszerben folynak a küzdelmek, melyek az olimpia utolsó napjáig tartanak. A férfi 57 kilósoknál a szerdai nyolcaddöntőt követően jövő vasárnap (augusztus 1.) lesznek a negyeddöntők, két nappal később (augusztus 3.) az elődöntők, a kategória fináléjára pedig augusztus 5-én kerül sor a Kokugikan Arénában.

Kapcsolódó cikkek