A WADA-t aggasztja az amerikai fenyegetés

A WADA-t aggasztja az amerikai fenyegetés

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) aggodalmának adott hangot azt követően, hogy az Egyesült Államok kilátásba helyezte, megvonja tőle anyagi támogatását, ha nem hajt végre komoly reformokat a szervezeten belül.

A WADA sajtószolgálata által közzétett választ megelőzően a Fehér Ház nemzeti kábítószer-ellenőrzési irodája (ONDCP) a washingtoni kongresszusnak küldött jelentésében erősen kritizálta az alapvetően a doppingolás visszaszorítása céljával 1999-ben életre hívott WADA felépítését és vezetését, továbbá megkérdőjelezte, hogy továbbra is támogatni kell-e a szervezetet állami forrásból.

A beszámoló szerint az Egyesült Államok évente 2,7 millió dollárral járul hozzá a WADA költségvetéséhez, miáltal minden más országot megelőzve a legnagyobb befizetőnek számít.

“Az amerikai adófizetők kézzelfogható megtérülését várják a befektetésüknek a tiszta sport, a sportszerű játék, a globális doppingellenes rendszer hatékony irányítása formájában és a megfelelő képviseletet várják el a WADA döntéshozatali mechanizmusában”

– idézett a Washington Post szerdán az ONDCP 19 oldalas jelentéséből. Ebben aggodalmak is megfogalmazódtak azzal kapcsolatosan, ahogy a WADA az orosz doppingbotrányt kezelte, illetve kezeli, az ONDCP szerint ugyanis

“változatlanul hiányosságokat lehet felfedezni a függetlenséget illetően és abból a szempontból, hogy a WADA határozottan és hatékonyan tartassa be a kódexében szereplő szabályokat”.

A WADA rossz néven vette és visszautasította az éles kritikát azt állítva, hogy a jelentés

“több pontatlanságot, félreértést és hamis állítást tartalmaz, amelyek szükségtelen félreértésekhez vezetnek”.

A szervezet fenyegetésként értékelte azt, hogy az amerikaiak által elvárt reformok híján Washington megvonhatja a támogatását, és álláspontja szerint a jelentést egyértelműen a WADA lejáratásának szándékával készítették.

Kapcsolódó cikkek