„A súlyemelés jó úton jár”

„A súlyemelés jó úton jár”

Aján Tamás örömeA legnehezebben kivívott, éppen ezért az eddigi legkedvesebb győzelmeként értékelte Aján Tamás, hogy újabb négy esztendőre elnökévé választotta a 188 országot számláló Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF).

A moszkvai tisztújító kongresszuson hétfőn dőlt el, hogy a magyar sportdiplomata marad a posztján, szemben azonban a korábbi nagyon is egyértelmű sikerekkel – jelesül azzal, hogy 2000-es megválasztását követően az “ismétlésekkor”, 2005-ben és 2009-ben is ellenjelölt nélkül, közfelkiáltással nyert – ezúttal igen komoly kihívással nézett szembe. Bár végül négy jelölt is visszalépett – kettő az ő javára -, a legerősebb vetélytárssal, az Európai Súlyemelő Szövetséget irányító olasz Antonio Ursóval meg kellett küzdenie. Ebből a párharcból került ki aztán győztesen, hiszen 80:55 arányban voksoltak mellette az IWF szavazásra jogosult országainak urnához járuló küldöttei.

“Immár negyedszer szavaztak bizalmat, maradéktalanul boldog vagyok, hiszen nagy és izgalmas versenyben győztem” – nyilatkozta újraválasztását követően, kedden az MTI tudósítójának. Aján Tamás, aki a magyarok közül egyedüliként elnököl nemzetközi sportszövetséget, hozzáfűzte: tisztában volt vele, hogy ez a választás nehezebb lesz minden korábbinál. A “túljelentkezést” arra vezette vissza, hogy a sportág megerősödött.

“Egy erős sportág – jelentette ki a 74 éves sportvezető – mindenkit jobban vonz, mint egy összedőlni akaró és kevésbé erős. A szavazás eredménye bebizonyította, hogy jó úton járunk.”

Aján Tamás megállapítása szerint mindez nem azt jelenti, hogy minden tökéletes a sportágában.

“Nagyon sok szakmai dolgon én is szeretnék változtatni a jövőben, például a világbajnokságok lebonyolításán, de el akarom érni, hogy újabb Világkupák legyenek, súlyemelő-akadémiák működjenek valamennyi kontinensen” – hangoztatta. Emellett szükségesnek látja ösztöndíj-program beindítását, a szponzorálási lehetőségek bővítését, s úgy ítéli meg, hogy a doppingellenes küzdelemben is vannak további teendők.

Ami a tisztújítással kapcsolatos hangulatot illeti, Aján Tamást vegyes érzések töltötték el:

“Mint sportember, én egészséges versenylázban voltam a választás előtt. Ami egy kicsit a kedvemet szegte, az az, hogy az olasz kolléga nem egy választási programot tett le, hanem a személyeskedés irányába vitte el a beszédét” – jelentette ki a régi-új elnök, aki azonban a negatív kísérőjelenségek ellenére az együttműködést, a közös ténykedést pártolja.

“A küldöttek megértették a programomat, s bár 55 nem szavazat is érkezett, mindenkitől azt várom el, hogy belássa: erőnket egyesítve, együtt kell dolgoznunk a súlyemelés jövőjéért.” – mondta Aján Tamás.

Kapcsolódó cikkek