fotó: pixabay.com

Kétszáznegyvenhat pályázatot támogat a Kooperatív doktori program

Kétszáznegyvenhat pályázatot támogat a Kooperatív doktori program

A tervezett számot jelentősen meghaladva 246 pályázatot támogat a Kooperatív doktori program. Ezt közölte az innovációs és technológiai miniszter a kiírás hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Palkovics László szerint a program létjogosultságát a pályázatok magas színvonala igazolta, és ezért tartotték szükségesnek a támogatás bővítését is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) eredetileg 100 nyertes pályázóval számolt az 529 jelentkezőből.

Az innovációs ráfordítások fontos szerepet játszanak abban, hogy a magyar gazdaság a következő évek nyertese legyen – indokolta a támogatások emelését a miniszter. Magyarország – mint mondta – sok korábbi hátrányát ledolgozta az elmúlt években, annak köszönhetően, hogy kutatásra és fejlesztésre (k+f) fordított összeg 2010 óta több mint a kétszeresére nőtt, és tavaly már a 700 milliárd forintot is meghaladta. Egyedül a múlt évben 48 milliárd forinttal emelkedett  a k+f-kiadások összege, az idei év végére pedig elérheti a GDP 1,8 százalékát – tette hozzá.

A legfontosabb ráfordítások közül kiemelte a nemzeti laboratóriumokra jutó 14 milliárd forintos idei keretösszeget, valamint az Eötvös Loránd  Kutatási Hálózat 22 milliárd forintos többlettámogatását 2021-ben.

Palkovics László a finanszírozás mellett fontosnak nevezte a kutatói hálózat és a támogatási rendszer egységesítését, valamint a tudomány és a vállalkozók együttműködések ösztönzését.

“A high-tech iránt mind az ipar, mind a szolgáltatások egyre nyitottabbak, Magyarország pedig a nemzetközi innovációs rangsorokban is sokat lépett előre”

– tette hozzá.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke a kutatói utánpótlás jelentőségét hangsúlyozta. Birkner Zoltán szerint a Kooperatív doktori program éppen azt teszi lehetővé, hogy az egyetemi projektekbe új szakemberek kapcsolódjanak be.

“Az ITM és az NKFI Hivatal főképp műszaki és természettudományos területen dolgozókat akarta a kiírással kutatásokra sarkallni, hiszen épp ők azok, akik a legjobban hasznosíthatják a tudásukat a versenyszférában, így a diploma megszerzése után rendszerint elhagyják az egyetemet”

– mondta.

Birkner Zoltán hangsúlyozta, hogy nem versenyezni akartak a munkaadókkal a legjobb szakemberekért, inkább olyan megoldást kínáltak, amelynek a leendő kutató, a munkaadó, az egyetem, és végső soron az állam is nyertese lesz. Véleménye szerint ilyen jelentős segítséghez a tudományok és a vállalkozások együttműködése Magyarországon még sosem jutott, és – mint hozzáfűzte – az NKFI Hivatal a következő években még inkább ösztönözni fogja a tudást megteremtő és hasznosító közösségek összefogását.

A Kooperatív doktori program akár 48 hónapon át havi 400 000 forinttal segíti a nyertesek doktori tanulmányait.

Az ösztöndíjasok után az őket befogadó doktori iskola, a témavezető tanár, valamint a projektbe kapcsolódó vállalati szakértő is kap támogatást. A kiírást az idén jelentették meg először, és a következő években is várják a pályázókat. Az idei nyertesek kétharmada műszaki projektekben vesz részt, de jelentős az egészségtudomány és az agrárium részesedése is. A pályázatok kétharmadában vesz részt vállalati partner.

Kapcsolódó cikkek