Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. május 30-án, fotó: Illyés Tibor/MTI (archív)

Varga Mihály: a költségvetés stabil

Varga Mihály: a költségvetés stabil

A költségvetés stabil, továbbra is biztosítja a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását. Erről beszélt a pénzügyminiszter az Országgyűlés költségvetési bizottsága keddi ülésén.

Hozzátette, a rendkívüli kiadások mellett a költségvetés változatlanul előfinanszírozza azokat az uniós programokat, amelyeknek forrásait Brüsszel politikai okokból visszatartja Magyarországtól, ezek mintegy ezer milliárd forintot tesznek ki. Az EU károkat okoz a magyar gazdaságnak, a magyar költségvetésnek, és az adófizetőknek azzal, hogy az országnak járó forrásokat nem juttatja el – mutatott rá.

A tárcavezető meghallgatásán a költségvetés helyzetéről elmondta, a 2023-as költségvetést 2022 tavaszán fogadták el, akkor 4,1 százalékos növekedéssel számoltak.

Az eddigi adatok a tervezettnél alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt jeleznek, emellett magas kamatszinten van az államadósság finanszírozása. Hozzátette: 3,9-ről 5,2 százalékosra korrigálták az idei GDP-arányos hiánycélt, az új hiánycél azonban javulást jelent az előző évi 6,2 százalékhoz képest. Az államadósság az év végére 70 százalék lesz a GDP arányában, ez mintegy 4 százalékpontos javulás az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. A hiány és az adósság csökkentése érdekében számos intézkedést tettek, beruházásokat halasztottak el, ugyanakkor nem tettek megszorító intézkedéseket, megmaradtak a családtámogatások. A pénzügyminiszter kiemelt szempontnak nevezte a csaknem teljes foglalkoztatás fenntartását, ami kedvező fejlemény. Ez is azt mutatja Varga Mihály szerint, hogy nem volt gazdasági visszaesés, technikai recesszió volt 4 negyedéven keresztül.

A költségvetés a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének fedezetét is biztosítja, továbbá a védelmi kiadások forrásait, amelyre a GDP 2 százalékát költik.

Varga Mihály szintén kedden a gazdasági bizottsági meghallgatásán kiemelte: rendkívül nehéz külső körülmények között kellett visszatérni a magyar gazdaságnak a növekedéshez, stabil a munkaerőpiac, töretlen a magyar gazdaság iránti befektetői bizalom, a hitelminősítők szerint pedig – az energiaválság, a háború, a pandémia és a szankciók ellenére – tartotta a stabil pozíciót az ország. Európa legnagyobb gazdaságfehérítését, adóátalakítását hajtották végre, miközben a családi támogatások továbbra is stabil elemei a rendszernek, a nyugdíjak értékének megőrzését biztosítják, januárban 6 százalékos emelés lesz, és biztosítják a határvédelmet uniós források nélkül – sorolta.

A tárcavezetőt mindkét bizottságban több órán át kérdezték kedden a képviselők. Kérdésre közölte, a Budapest Airport visszavásárlása stratégiai kérdés, erre – ha létrejön a tranzakció – a fedezetet biztosítani fogják.

“A költségvetés hiánya jövőre 2,9 százalék lehet, ezt tartani fogják, mert a kisebb hiány az egész gazdaságnak kedvező, miközben az EU-ban véget ér a mentesség a túlzottdeficit-eljárás alól”

– mondta.

Többek felvetése szerint a tanárok fizetése erősen le van maradva a diplomás átlagbérektől, és nem nőnek. Varga Mihály erre közölte: a tanárok bére folyamatosan nőtt reálértéken, 2013-2022 között 88 százalékos béremelést hajtottak végre. Van elfogadott bértábla közlése szerint, abban 2024-re 10 százalékos emelést fogadtak el, ha lesznek újból uniós források, akkor ennél nagyobb mértékű is lehet. Kórházak rekordadósságára vonatkozó felvetésre elmondta: komoly erőforrásokat költöttek arra, hogy az egészségügyi ellátás színvonala javuljon, hazai és uniós forrásokból, 23 új rendelő, 34 új mentőállomás jött létre az elvégzett felújítások mellett, ez erősítette az ellátást.

“A kata-szabályok átalakítása sikeres volt, jelenleg 135 000-en vannak a hatálya alatt, a korábbi 450 000-es szám irreális volt. Olyanok is bejelentkeztek, akik nem a lakosság ellátására szerződtek”

– mondta.

Egy képviselői kérdésre adott válaszában leszögezte, hogy a kormány nem nyúl a Prémium Magyar Állampapír visszaváltásának kondícióihoz.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt 30 évben a kormány egyszer sem nyúlt bele az állampapírok kamatjaiba, és kondícióiba.
Azt is közölte, nem terveznek változtatni a költségvetés elfogadásának gyakorlatán, mert a korai tervezéssel a kiszámíthatóságot szolgálják. Az adórendszer szerkezetén nem terveznek változtatni, az adórendszer hatékony és működőképes – felelte egy kérdésre Varga Mihály.

Kapcsolódó cikkek