Varga Mihály (archív)

Varga Mihály: 2021 első felére várható gazdasági fordulat

Varga Mihály: 2021 első felére várható gazdasági fordulat

Európa-szerte lassú lesz a kilábalás a válságból, gazdasági fordulat 2021 első felére várható. Ezt mondta a pénzügyminiszter hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Varga Mihály szerint Magyarország helyzete sok tekintetben kedvezőbb, mint más európai államoké, de a fellendülés így is el fog húzódni.

Kedvező körülménynek nevezte, hogy az eddigi adatok alapján sem a béremelkedés mértéke, sem a kiskereskedelmi forgalom nem esett vissza tavalyhoz képest, és nemzetközi összevetésben a belföldi munkaerőpiac is jól teljesít.

“A kivitel lehetőségei ugyanakkor korlátozottak, mert a koronavírus elleni gyógyszer megjelenéséig a külföldi piacok gyengélkedni fognak”

– tette hozzá.

A tárcavezető részben a befektetésektől várja a megszűnt munkahelyek pótlását. Varga Mihály szerint főképp a magyar gazdaság húzóágazatait, vagyis az élelmiszeipart, a gyógyszeripart, és az autóipart érdemes fejleszteni.

A kormány – mint fogalmazott – azt szeretné, ha mindenki el tudna helyezkedni piaci viszonyok között, és úgy tűnik, hogy nem kell jelentős számú álláskeresőt közfoglalkoztatásban elhelyezni.

A pénzügyminiszter kitért az ország adósbesorolására is.

“Az év elején Magyarország az összes nagy nemzetközi hitelminősítőtől jobb értékelésre számíthatott, a világjárvány tehát ebből a szempontból a legrosszabbkor érkezett”

– hangsúlyozta.

Üdvözölte ugyanakkor, hogy a Moody’s  az előző héten javította a magyar adósbesorolás kilátását, mert a válság kezdete óta európai állam értékelésén még nem javított egyik intézmény sem.

“A hitelminősítők most kivárnak, de látják, hogy Magyarország reagál az új helyzetre, nehézségei ezért csak átmenetiek lesznek”

– tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek