Válságkezelő alapjövedelmet javasol két párt

Válságkezelő alapjövedelmet javasol két párt

Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte az MSZP és a Párbeszéd, hogy 50 milliárd forintnyi forrást elkülönítve vezessenek be válságkezelő alapjövedelmet. Ezt jelentette be keddi online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos (MSZP), az országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke.

Az ellenzéki politikus azzal érvelt javaslatuk mellett: a most második hullámába lépő koronavírus-járvány miatt nagyon sokan vesztették el jövedelmüket, márpedig egy alapjövedelem nyújtotta anyagi háttérrel sokkal könnyebben és nyugodtabban, így hatékonyabban és kreatívabban lehet új megélhetést keresni.

A szocialista képviselő arról beszélt: a hivatalos statisztikákban szereplőnél jóval nagyobb mértékben ugrott meg a járvány miatt a munkanélküliség, ugyanakkor felértékelődtek olyan atipikus foglalkoztatási formák, mint a távmunka, a részidős foglalkoztatás vagy az elektronikus kereskedelem.

Hozzátette, a válságkezelő alapjövedelem arra is garancia, hogy az ebben részesülők be tudják fizetni társadalombiztosítási járulékukat, így nem esnek el az ingyenes orvosi ellátástól. Korózs Lajos jelezte, kezdeményezésük egyik eleme, hogy a kormány az érdekképviseletekkel egyeztetve járjon el az ügyben.

Kapcsolódó cikkek