Ők az új szóvivők

Ők az új szóvivők

Az LMP kétnapos, tisztújító kongresszusának tagjai két új szóvivőt választottak szombat este.

A késő éjszakába nyúló szavazáson, amelyen a párt országos választmányának tagjairól döntöttek, Csiba Katalint és Heltai Lászlót választották szóvivőnek Szél Bernadett és Vágó Gábor helyére. Csiba Katalin korábban egyszer már betöltötte a szóvivői posztot, míg Heltai László a frakció gazdasági kabinetjének tanácsadója. Szél Bernadett és Vágó Gábor nem indult a választáson. A kongresszus résztvevői döntöttek a stratégiai közpolitikai ügyvivő személyéről is. A feladatot eddig Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes látta el, de ő sem jelöltette magát. Helyette Erőss Gábort választották meg, aki korábban a parlamenti frakció oktatáspolitikai és egészségügyi szaktanácsadója volt.

új szóvivők

                                              fotó: Máthé Zoltán/MTI                                                            

A kongresszus szombaton késő este úgy határozott, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a 14 fős országos választmány többi tagját csak vasárnap választja meg. A párt országos politikai tanácsának új összetételéről – a korábbi terveknek megfelelően – szintén vasárnap szavaznak majd. Az LMP szombaton viszont döntött arról, hogy elindítják népszavazási kezdeményezésüket. Vágó Gábor és Szél Bernadett az ezt követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az LMP hétfőn elkezdi az aláírásgyűjtést a párt népszavazási kampányához.

Szél Bernadett közölte, hogy a párt négy kérdésben szeretne szavazást kezdeni. A tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon; az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra; ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni; és végül azt, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni. A politikus arra is kitért, hogy ha az Alkotmánybíróság pozitívan dönt a nyugdíjügyben benyújtott felvetéseikről, akkor azonnal elkezdenek aláírásokat gyűjteni arról is, hogy a korábban megszerzett nyugdíjjogosultságokat ne lehessen elvonni, így a referendum ötödik kérdésként ezzel is kiegészülhet.

Vágó Gábor még korábban beszélt arról, hogy a kampány “három lábon áll majd”, mert a kitelepülések mellett elindítanak egy Facebook-applikációt is, ahol felajánlásokat lehet tenni. Többek között önkéntes kampányrésztvevőnek lehet jelentkezni, jelezni lehet az aláírási szándékot, de a támogatók anyagi felajánlásokat is tehetnek. A kampányban és az aláírásgyűjtésben részt vesz majd több szakszervezet és egyéb társadalmi szervezet is. A hitelesítéshez kétszázezer aláírás szükséges, de az LMP háromszázharmincezret akar összegyűjteni április 2-ig. Terveik szerint száznyolcvanezer gyűlhet össze a kitelepülések során, további ötvenezer a Facebook-applikáció, százezer pedig a társadalmi partnerek segítségével.

Kapcsolódó cikkek