Nacsa Lőrinc: csaták és nehézségek ellenére is fenntartjuk a rezsivédelmet

Nacsa Lőrinc: csaták és nehézségek ellenére is fenntartjuk a rezsivédelmet

A kormány a brüsszeli bürokratákkal folytatott csaták árán és a bizonytalan háborús helyzet ellenére is fenntartja a rezsivédelmet. Erről beszélt a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Emlékeztetett, csütörtökön döntött a kormány, hogy az élelmiszer- és a benzinárstopot október 1-jéig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot december 31-ig meghosszabbítja.

“Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően a magyar emberek fizetik a legolcsóbb rezsit és tankolhatnak a legolcsóbban Európában”

– mondta, majd hozzátette: Brüsszel támadja a benzinárstopot, de a kormány szerint rendkívüli helyzetben rendkívüli döntésekre van szükség. Így például “nem normális”, hogy a külföldi rendszámú autók nem tankolhatnak 480 forintos benzint, de a kormány elsődleges feladata most a magyar emberek és családok védeleme. Kitért arra, hogy a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy véget érjen a háború, de nem támogatnak olyan szankciókat, amelyek tönkretennék a magyar gazdaságot, a magyar családok mindennapjait vagy éppen az európai mindennapokat.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Nacsa Lőrinc arról beszélt, hogy az Európai Uniónak is gondolnia kell arra, hogy lesz egy háború utáni világ, amelyben fontos, hogy az európai gazdaság versenyképes legyen, ahol az európai családoknak megvannak a megtakarításai és amely képes támogatni Ukrajna újjáépítését is.

Mint mondta, teljesen egyértelmű, hogy a háborús helyzetben Magyarország Ukrajnával szolidáris, a humanitárius segítségnyújtásból is az elsők között veszi ki a részét. Ugyanakkor a kormány elsődleges kötelessége a magyar családok és a magyar gazdaság védelme, ezért csak azokat a szankciós javaslatokat támogatja, amelyek elősegítik a háború mielőbbi végét, de nem támogatja azokat, amelyek a magyar gazdaságot sodornák veszélybe – hangoztatta, hozzátéve, egyre több ilyen javaslat fogalmazódik meg Brüsszelben.

Megjegyezte, készen állnak a Brüsszellel folytatandó újabb vitákra, amelyekben be kell mutatniuk, hogyan érintené hátrányosan a magyar gazdaságot egy újabb olajembargó vagy az ismét napirendre került gázimporttilalom.

Nacsa Lőrinc kitért a 2023-as költségvetésre is, amelyet jövő héten kezd tárgyalni az Országgyűlés.  Értékelése szerint a bizonytalan gazdasági és háborús helyzet miatt a legnehezebb költségvetés-készítés volt a 2023-asra vonatkozó javaslat megalkotása, ennek ellenére majdnem minden területre több jut majd jövőre, mint idén. Sokkal több jut családtámogatásra és egészségügyre, oktatásra és az ország biztonságára, a haderőfejlesztésre – mondta a kereszténydemokrata politikus hozzátéve, jövőre Magyarország lehet az egyik első NATO-ország a régióban, amelyik eléri a kétszázalékos GDP szerinti honvédelmi hozzájárulást, megelőzve jóval gazdagabb országokat.

Kapcsolódó cikkek