MSZP: a kormány maga számára is vezessen be adóemelési stopot

MSZP: a kormány maga számára is vezessen be adóemelési stopot

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt bajba jutott munkavállalók, valamint kis- és közepes vállalkozások megsegítését követelte a kormánytól pénteken az MSZP országgyűlési képviselője, aki azt is javasolta, a kabinet maga számára is vezessen be adóemelési stopot.

Szabó Sándor az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, a koronavírus-járvány második hullámában még szűkebb markú a kormány, mint tavasszal volt.

“Ahogy tavasszal, úgy most is egy szűk kör, a milliárdosok kapnak jelentős mértékű állami támogatást a büdzséből, miközben a munkavállalók és a kis- és közepes vállalkozások napról napra újabb kihívással szembesülnek”

– fejtette ki.

Az ellenzéki politikus közölte, januártól büntetőadóval sújtják a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) fizetőket, de nem kapnak érdemi segítséget a turizmusból, a vendéglátásból élők sem. Kitért arra is, hogy novemberben már háromszázezer munkanélküli volt, közülük százötvenezren nem kapnak semmilyen támogatást. Beszélt arról is, hogy a munkavállalók, a munkaadók és még a Magyar Nemzeti Bank is érdemi bértámogatási programot sürget.

Közölte, az MSZP tavasz óta azt követeli, hogy az álláskeresési támogatás időtartamát emeljék kilenc hónapra, összegét pedig legalább nettó százezer forintra. Javaslatot tett a 80 százalékos bértámogatási rendszer bevezetésére, illetve a koronavírus-fertőzötteknek a 100 százalék táppénzre.

“Ha a kormány az önkormányzatoknak megtiltotta az adóemelést, akkor legyen következetes és maga számára is hirdessen adóemelési stopot, ne büntesse 40 százalékos adóval a katás vállalkozásokat”

– kérte Szabó Sándor.

Kapcsolódó cikkek