MSZP: a munkahelyek egyharmadát védte csak meg a kormány

MSZP: a munkahelyek egyharmadát védte csak meg a kormány

A koronavírus-járvány hatásai miatt veszélybe került munkahelyek egyharmadát védte csak meg a kormány, holott lett volna pénz az összes veszélyben lévő munkahely megőrzésére. Ezt mondta a szocialista oszággyűlési képviselő pénteken.

Szakács László a pártja Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, a GKI Gazdaságkutató egyik friss jelentése szerint a kormány ötvenmilliárd forintot költött el a veszélyben lévő munkahelyek egyharmadának megvédésére. Hozzátette, 360 milliárd forint kellett volna ahhoz, hogy az összes veszélyben lévő munkahelyet megvédje a kabinet és erre lett volna is pénz a gazdaságvédelmi alapban.

“A forrásokat a kormány ahelyett, hogy az emberekre költötte volna, a haveroknak juttatta beruházásokra, illetve késleltethető projektekre fordította”

– közölte.

Az ellenéki politikus felidézte, hogy 82 milliárdot különítettek el a Budapest-Belgrád-vasútvonalra, 60 milliárd forintot a MotoGP-pálya építésére, 75 milliárd forintot pedig arra, hogy Mészáros Lőrinctől megvegyék a Mátrai Erőművet. Kifogásolta a paksi beruházásra fordított 60 milliárd, valamint a Kisfaludy-programban elköltött 81 milliárd forintot.

Szakács László szerint az igazi pénzeső decemberben volt, a hiány növelésével 2250 milliárd forintot szórt szét a kormány, de azt nem a bajban lévő vendéglátásban dolgozók, a vagy a munkájukat elvesztők kapták, hanem kiválasztottak.

“Tavaly 9 százalék volt a költségvetés hiánya, nő a munkanélküliség és soha nem látott mértékben emelkedik az államadósság. Nemcsak azért teljesít rosszul a gazdaság, mert járvány van, hanem mert rosszul kezelte a kormány a válságot”

– hangoztatta.

Az MSZP-s politikus megismételte javaslataikat. Német, osztrák mintára vezessék be rövidített munkaidőt, a munkavállalónak adják oda a kisesett jövedelme nyolcvan százalékát. Javasolta a munkanélküli ellátás időtartamának és összegének megemelését, illetve azt, hogy aki megfertőződik koronavírussal, annak járjon százszázalékos táppénz.

Kapcsolódó cikkek