illusztráció

Hornung Ágnes: a Demográfiai kerekasztal célja az együttgondolkodás

Hornung Ágnes: a Demográfiai kerekasztal célja az együttgondolkodás

A köztársasági elnök kezdeményezésére életre keltett Demográfiai kerekasztal célja az együttgondolkodás, azoknak a kérdéseknek a felvetése, amelyek megválaszolásával elérhető a demográfiai fordulat Magyarországon. Erről beszélt a családokért felelős államtitkár kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, a Demográfiai kerekasztal titkára a testület hétfői alakuló ülésének apropóján arról beszélt, Magyarországon 13 éve családbarát fordulat történt, de – Európa és a világ számos országához hasonlóan – még nem következett be a demográfiai fordulat.

“Magyarország a családok mellett tette le voksát, Európa számos országával ellentétben, ahol a migrációt gondolják megoldásnak”

– mondta, hozzátéve, a kormány az elmúlt 13 évben több mint 30 intézkedést hozott a családok érdekében. Megjegyezte, a számok igazolják, hogy jó döntés született, a teljes termékenységi arányszám Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben Európában. Az államtitkár szerint a demográfiai fordulat eléréséhez együttgondolkodásra van szükség az állami és a civil szféra, az egyházak, valamint a tudományos világ képviselőivel arról, hogy a már kialakított eszközrendszert hogyan lehetne tovább “finomítani” olyan elemekkel, amelyek érdemben hozzá tudnak járulni a gyerekszületésekhez.

Már a kerekasztal első ülésén is felmerültek ötletek, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a párok gyermeket vállaljanak és megálljon a népességfogyás, és példaként említette, hogy fiatal korban ki lehetne szűrni azokat az elváltozásokat, amelyek felnőttkorban a gyermekvállalás gátját jelentik.

De – tette hozzá – előkerült az ülésen a családok összetartásának kérdése, az, hogy mennyire fontos az oktatásban is a családi életre nevelés, a szexuális felvilágosítás. A politikus az M1 aktuális csatorna műsorának is vendége volt kedd reggel, ott arról beszélt, Magyarországon a teljes termékenységi arányszám nőtt az elmúlt évtizedben, de mivel a szülőképes korú nők száma csökken, a népesség – lassabban, mint a fejlett országok nagy részében -, de csökken. Hornung Ágnest kérdezték a csok pluszról is, ezzel kapcsolatban az államtitkár azt mondta, a piaci szereplőkkel arra a következtetésre jutottak, hogy az a támogatási rendszer, amely évekkel ezelőtt megállta a helyét, a mai gazdasági, ingatlanpiaci helyzetben nem tud érdemi segítséget nyújtani a családoknak, ezért döntöttek a rendszer átalakítása mellett.

A családoknak nagyobb segítséget jelent a vágyott otthon megteremtéséhez, ha a korábbinál nagyobb összegű támogatáshoz juthatnak, alacsony kamattal.

Kapcsolódó cikkek