Hornung Ágnes: a kormány kiszámíthatóságot nyújt a családoknak

Hornung Ágnes: a kormány kiszámíthatóságot nyújt a családoknak

A kormány kiszámíthatóságot nyújt a családoknak, mert "ha ez az érzés megvan, akkor van nagyobb esélye annak, hogy gyermeket vállaljanak". Ezt hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Családháló Alapítvány díjátadó ünnepségén szombaton Budapesten.

Hornung Ágnes felidézte: 2010-ben úgy döntött a kormány, hogy a családokat helyezi a középpontba, és “mindent a családok szolgálatába állít”. Úgy fogalmazott, ahhoz, hogy minél többen minél több gyermeket vállaljanak, otthon, anyagi biztonság, szabadidő, illetve munka szükséges. Európa “legnagyobb, legeredményesebb otthonteremtési programjának” nevezte a magyar kormány otthonteremtési programját, amelyre a 2024-ben bevezetett csok plusz “még rátett egy lapáttal”.

Számos más támogatás is szolgálja a családok anyagi biztonságát. Ezek között említette a családi adókedvezményt és a csed 100 elnevezésű intézkedést, amellyel a csecsemőgondozási díjat a korábbi bruttó kereset száz százalékára emelték.

Az államtitkár beszámolója szerint a munka és magánélet egyensúlyának megteremtésében is hatalmas előrelépés történt 2010 óta. Elmondta, 2010-hez képest háromszor annyi településen érhető el bölcsődei szolgáltatás, a bölcsődei férőhelyek száma pedig megduplázódott, 32 000-ről 65 000-re emelkedett.

“Ma minden család szabadon eldöntheti, hogy a szülő otthon szeretne lenni a gyermekével, vagy vissza szeretne térni a munka világába”

– magyarázta, hozzátéve, ha ezekkel az intézkedésekkel a kormány kiszámíthatóságot tud biztosítani, akkor “jóval könnyebben érjük el azt a célt, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen”.
Az ehhez szükséges, folyamatosan bővülő eszközrendszert az elmúlt 13 év alatt dolgozta ki a kormány – idézte fel Hornung Ágnes, aki a gyakorlati intézkedéseken túl fontosnak nevezte “a családbarát eszmét” is, amely 2010 óta középpontban van.

Az államtitkár háláját fejezte ki a díjazottaknak, és megköszönte a Családháló Alapítványnak, amiért lehetőséget teremtett a családok támogatása terén tevékenykedő szakemberek elismerésére.

Kapcsolódó cikkek