Gyurcsány Ferenc (archív)

Gyurcsány Ferenc: a DK felhívását mindenki meg fogja fontolni, mert ezt értik Európában

Gyurcsány Ferenc: a DK felhívását mindenki meg fogja fontolni, mert ezt értik Európában

Gyurcsány Ferenc keddi, budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke napközben a magyar fővárosban fogadjt Manfred Webert, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjét és EP-választási csúcsjelöltjét. Manfred Weber a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban jelentette be, megbeszélést kezdeményez Orbán Viktorral a Fidesz EPP-tagsága körüli vitával kapcsolatban.

A DK elnöke úgy fogalmazott.

ha a Fidesz az Európai Néppártban maradhat, akkor arra kéri az “európai demokratákat”, hogy májusban ne szavazzanak az EPP-hez tartozó nemzeti pártokra.

Arra hívja fel a leendő európai parlamenti képviselőket, ne támogassák, hogy Manfred Weber legyen az Európai Bizottság következő elnöke. Indoklásként Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy aki Európa-ellenes pártok támogatásával szeretne az EB elnöke lenni, az nem tudja majd sikeresen képviselni az egységes és erős Európa ügyét. Hangsúlyozta, hogy a felhívását még kedden elküldik az Európai Parlament összes frakciójának, valamint az uniós képviselőkkel rendelkező nemzeti pártok vezetőinek.

A politikus a keddi találkozót úgy értékelte, hogy az nem a magyar kormányfő vizsgája lesz, hanem az Európai Néppárté és Manfred Weberé, mert a Fidesz nem európai, nem keresztény és nem demokratikus párt. A DK számára nem kérdés, hogy a Fidesz az erős és egységes Európa ellensége volt és marad, miközben Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. A Fidesz az a párt, amelyik “elrabolta és megerőszakolta” a demokratikus Magyar Köztársaságot, valamint felszámolta a jogállamot – jelentette ki.

“Amennyiben az Európai Néppárt, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), a német Keresztényszociális Unió (CSU) és Manfred Weber barátként tekint a Fideszre, akkor ők a DK-nak nem barátai”

– közölte.

Kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc azt mondta, a keddi találkozótól azt várja, hogy kiderüljön, az európai konzervatív pártcsalád hisz-e még valamiben, “vagy eladja a lelkét harminc ezüstért”, illetve néhány fideszes mandátumért. A találkozótól belpolitikai viszonylatban viszont semmit nem vár – tette hozzá.

A DK felhívását mindenki meg fogja fontolni, mert “ezt értik Európában” – felelte egy újabb kérdésre.

A magyar kormányfő szerinte  ma az a bajkeverő, aki lehetetlenné teszi, hogy az EPP-hez tartozó nemzeti pártok sikeresen képviseljék saját programjukat. Aki összeáll Orbán Viktorral, az összeáll “Európa sírásójával” – összegezte véleményét. Más témában feltett kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a DK március 15-i rendezvényén ő maga, illetve a párt európai parlamenti listájának második és harmadik helyezettjei, Molnár Csaba és Rónai Sándor szólalnak fel. Ezt követően csatlakoznak az ellenzék közös rendezvényéhez, ott Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője mond beszédet.

Kapcsolódó cikkek