Demeter Márta, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI (archív)

Az LMP a köztisztviselői illetményalap emelését követeli

Az LMP a köztisztviselői illetményalap emelését követeli

Az ellenzéki párt szerint béremelés híján összeomolhatnak a nagy állami, önkormányzati és biztonsági rendszerek.

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján elmondta, az LMP törvényjavaslatban és költségvetési módosító javaslatban is kezdeményezi, hogy a 44 000 forintos honvédelmi illetményalap, illetve a 2008 óta változatlan, 38 000 forintos köztisztviselői illetményalap egységesen 60 000 forintra emelkedjen. Hangsúlyozta,

versenyképes és tisztességes illetményeket kell biztosítani a közszférában dolgozóknak, a rendvédelmi szervek és a magyar honvédség állományának, mert az óriási létszámhiány miatt a működésképtelenség határán vannak a nagy állami, önkormányzati rendszerek és biztonsági szervezetek.

Arra figyelmeztetett, ha nem lesz béremelés, akkor egyre többen hagyják majd el a közszférát és az emberek azzal szembesülhetnek, hogy nem lesz ügyintéző az okmányirodákban és a kormányhivatalokban, nem lesz elég rendőr az utcákon, nem lesz tűzoltó, aki eloltsa a tüzet, és a büntetés-végrehajtás intézményeiben is ellehetetlenülhet a napi feladatok ellátása.

Demeter Márta felhívta a figyelmet arra is, hogy a létszámhiány extra túlterheltséget okoz azok számára, akik még ellátják ezeket a feladatokat.

“Az elmúlt évek hibás kormányzati politikája nem kozmetikázható a végtelenségig túlórákkal”

– jegyezte meg. Úgy vélte, az állam nem gondos gazda, hiszen a közszférában dolgozók bérét tudatosan tartja alacsonyan, pontosan úgy, ahogyan a multinacionális cégek is alacsonyan bérért dolgoztatják a munkavállalóikat.

Kapcsolódó cikkek