Demeter Márta, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI (archív)

Demeter Márta: mondják fel a hadiipari megállapodást

Demeter Márta: mondják fel a hadiipari megállapodást

Az LMP elvárja, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtöki budapesti látogatása során a magyar kormány mondja fel a török-magyar hadiipari megállapodást.

Demeter Márta, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: pártja felháborítónak tartja, hogy a török elnök Magyarországra látogathat országa kurdok elleni, szíriai agressziója ellenére.

“Magyarország az elnök fogadásával támogatja a török agressziót, a hadiipari beszerzésekkel pedig még finanszírozza is azt. A magyar kormány háborús bűnökhöz asszisztál, és nemzetárulást követ el, mivel szembe megy a nemzeti érdekkel”

– folytatta Demeter Márta.

Vállalhatatlan hazugságnak minősítette a kormány érvelését, amely Magyarország biztonsági érdekével indokolja a törökök melletti kiállást. Kétszínűnek nevezte a magyar politikát, amely korábban még a kurdok mellett állt ki.
A képviselő emlékeztetett: a szíriai török offenzíva óta minden uniós ország felfüggesztette a fegyverkereskedelmet Törökországgal.

Felhívta a figyelmet arra a sajtóhírre, miszerint nem közvetlenül a magyar állam vesz Törökországból harci eszközöket, hanem egy közvetítő cég, vagyis “egy olyan üzleti kör hozza be azt az országba, amelybe Orbán Viktor miniszterelnök is bejáratos”. Szerinte így az adófizetők pénzét biztonságfejlesztés helyett kormányzati körök gazdagodására használják.

Demeter Márta kérdést kapott arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt ellene hivatali visszaélés miatt. Azt mondta: várja, mivel állnak elő vele szemben, “egyelőre semmivel”. Hozzátette: nem követett el bűncselekményt, nincs miről alkudoznia, nem fog vallomást tenni.

Kapcsolódó cikkek