Őszre szép lesz a Bosnyák tér! Nézzen látványterveket!

Őszre szép lesz a Bosnyák tér! Nézzen látványterveket!

A Bosnyák tér maMegújul Zugló legnagyobb csomópontja, a Bosnyák tér és az eredeti tervek szerint felépítik az ott álló Páduai Szent Antal Plébániatemplom tornyát is.

Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) XIV. kerületi polgármester óriási mulasztásnak nevezte, hogy a városrész korábban nem vett részt uniós városrehabilitációs projektekben, miközben indokoltnak tartja a környezet rendezését. Megjegyezte, a válság a városrészt is érintette, emellett pedig a pályázati források is beszűkültek, ugyanakkor el kellett indítani a megújulás folyamatát. 

A felújításnak idén négy eleme van. A Róna utca és a Thököly utca sarkán lévő, korábban használaton kívüli közterületet már rendbe tették, és nemrég ott helyezték el Tisza István szobrát is, a teret pedig a volt miniszterelnökről neveznék el – ismertette Papcsák Ferenc, hozzátéve, hogy még az idén megújul a Nagy Lajos király úti Posta környéke és a Kövér Lajos tér. 

Bosnyák tér látványterv 1

A legnagyobb beruházásnak a Bosnyák tér komplex átépítését nevezte, amely szavai szerint Zugló főtere, a városrész mértani közepe. Az első fázis a római katolikus templomot és annak környékét érinti, “frissítésre szorul” az épület, az azt körülvevő “aszfalttenger” pedig “értékelhetetlen”. A polgármester elmondta, hogy a tér tervezése most kezdődik, a kivitelezés a nyár közepén indul, az ősszel pedig már birtokba vehetik a lakosok. Az 1941 és 1946 között épült plébániatemplom megálmodói részben a háború, részben forráshiány miatt nem tudták megépíteni a tervezett tornyot; a kerület most közadakozásból, illetve önkormányzati forrásból befejezi. 

Bosnyák tér látványterv 2

A kerület vezetője kitért arra is, hogy a teret úgy újítják fel, hogy ne okozzon gondot, ha mégis megépítik a 4-es metró ottani szakaszát. Úgy véli, a felújítást nem lehet elodázni, a kötöttpályás közlekedést pedig másként is meg lehet valósítani. Mint mondta, már felvette a kapcsolatot a Budapesti Közlekedési Központtal, hogy a meglévő villamossíneken hogyan lehetne újraindítani közlekedést.

Papcsák Ferenc azt is fontosnak tartaná, hogy a fővárosi önkormányzat a kerület érdekkörébe adja a Bosnyák téri piacot, és a “drámaian lepusztult” területet európai színvonalú vásárközponttá alakíthatnák. Hamarosan elkezdődik a Lantos Mihály sporttelepre szánt sport- és szabadidőközpont tervezése, jövőre pedig megkezdődhet a Füredi úti lakótelepen lévő sétány rendbetétele.     Kiemelte, hogy a fejlesztések fedezete részben az idén bevezetett kommunális adó lenne, ebből évi 400-450 millió forint bevételre számítanak. Megjegyezte, hogy az adófajta bevezetése miatt sokan támadták, de a bevétel elkülönített számlára megy, abból működésre egy forintot sem használnak, csak fejlesztésekre. A polgármester jelezte, a Bosnyák téri projekt 100-120 millió forintba kerül, a többi térfelújítás ennél jóval kevesebbe.

Kapcsolódó cikkek