Jézus Krisztus a kereszten, fotó: pixabay.com

Több mint háromezer templom újult meg a Kárpát-medencében

Több mint háromezer templom újult meg a Kárpát-medencében

Emellett több mint kétszázat építettek a Kárpát-medencében az elmúlt években. Erről számolt be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Szolnokon, a megújult Belvárosi Szentháromság templom ünnepélyes avatásán.

Soltész Miklós azt mondta, hogy ez a válaszuk a világ mostani törekvésére, amely Észak- és Nyugat-Európa, illetve Észak-Amerika felől érkezik. Beszélt arról, hogy számos dologgal kellett, kell küzdeni: a járvány, a délről érkező migráció ellen. Továbbá a zsidó-keresztény tanítás és a “teremtett világ” értékeit romboló, a fiatalok lelkét elragadni akaró ideológiák ellen, és most “itt van ez a háború” – sorolta.

Soltész Miklós szerint a templomok újításának üzenete, a magyarság megmaradása, a kereszténység továbbadása, mert mindkettő érték.

“Mi nem templomot rombolunk és alakítunk át sportcsarnokokká, kocsmákká, mulatókká, muszlim mecsetekké”

– hangoztatta.

Magyarországon az elmúlt tíz-tizenkét évben a gyakorlat ehelyett az építés és a felújítás. Szolnokon négy templom és egy zsinagóga újult meg, továbbá parókiák, közösségi házak épültek több mint 2,1 milliárd forintból az elmúlt évek során. Kitért a gyermekvédelmi törvényre is, és arra kérte a jelenlevőket, hogy április 3-án mindenki a “négy nemet húzza be”, hogy a 18 év alatti gyermekek védelmet kapjanak egy “természetromboló” ideológiával szemben. Az Ukrajnában zajló háborúról elmondta, amennyiben lehetséges – márpedig lehetséges -, akkor a magyarok fegyvert nem használnak, nem küldenek.

“Apáinkat, gyermekeinket, fiataljainkat nem küldjük háborúba. Békét akarunk és békét is kell teremteni”

– fogalmazott, majd kiemelte, a kárpátaljai területeken élő magyarokat védeni kell.

Kitért arra, hogy amióta az ellenzék vezetője a kárpátaljai magyarokat “orosz-és Putyin-pártiaknak” nevezte, az ukrán nacionalisták megtorlásainak, életveszélyes fenyegetéseknek vannak kitéve az ottani magyarok.

Hozzátette, az ukrán emberek többsége kedves, dolgos, mélyen hívő ember, de van egy olyan réteg, amely “mindig gyűlöl más nemzeteket”. Erre nemet kell mondani, nem pedig hergelni a nacionalistákat – hívta fel a figyelmet,

egyben arra biztatta a jelenlevőket, hogy segítsenek a rászorulóknak.

Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületének fideszes képviselője, az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP jelöltje elmondta, Szolnokon különösen nagy figyelmet fordítanak a közösségteremtésre, az identitás, a lokálpatriotizmus és a hitélet erősítésére, és ebből fakadóan az intézmények, közterek, templomok állapotára is. Hangsúlyozta, Szolnokon több mint kétmilliárd forintból újult meg a Belvárosi Szentháromság templom, a Magyarok Nagyasszonya Vártemplom, a református és az evangélikus templom, valamint a szolnoki zsidó hitközség kis zsinagógája. Hozzátette: Szolnok térségében több településen történt egyházi fejlesztés az elmúlt évben, egyházi temetők, parókiák, egyházi közösségi terek újultak meg.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) kiválónak nevezte a város oktatási rendszerét, szavai szerint népszerűek az egyházi iskolák.

Hatalmas eredménynek nevezte, hogy a templomok, a zsinagóga, a parókia és a közösségi ház egy időben újulhattak meg. Arra kérte a jelenlevőket, hogy április 3-án a jelenlegi polgári kormánynak adjanak bizalmat továbbra is. Szavai szerint

“olyan emberek nem kerülhetnek hatalomra, akik a hitéletet úgy élik meg, hogy ha nincs, az a jó, és akik háborúba akarják vinni az országot”.

Az eseményen Máthé György, a szolnoki római katolikus plébániát korábban évekig vezető esperes-plébános beszámolt a Belvárosi Szentháromság templom felújításának kezdeteiről, majd a plébániát jelenleg vezető Gáspár István római katolikus plébános szólt a jelenlevőkhöz. Ezt követően Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke liturgia keretében áldotta meg a barokk stílusú, műemlék katolikus templomot és használóit, majd a jelenlevők felkeresték a szintén kormánytámogatással megújult református és evangélikus templomot.

Kapcsolódó cikkek