falusiak (illusztráció), forrás: pixabay.com

Egyre többen költöznek kistelepülésekre

A Magyar falu programnak köszönhetően ma már több mint 1200 kistelepülésen növekszik a népességszám. Ezt hangsúlyozta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Csongrád-Csanád megyei Felgyőn.

Gyopáros Alpár a Magyar falu programban felújított felgyői Csongrád és Térsége Általános Iskola László Gyula Általános Iskolájának átadóünnepségén azt mondta, a települések vezetői élnek a program adta lehetőségekkel. A cél, hogy a falvakban demográfiai fordulat következzen be és megtörjön az a “trend”, miszerint évtizedek óta leginkább a kistelepüléseken csökken a népesség.

“Ahhoz, hogy ilyen demográfiai fordulat bekövetkezzen, meg kell találni a népességszám csökkenésének, illetve annak az okát, miért mennek el a fiatalok a falvakból”

– hangsúlyozta.

Ezért ilyen összetett a Magyar falu program – mondta ,- amelynek része a falusi csok (családi otthonteremtési kedvezmény), a kisboltmentő program, a mellékúthálózatoknak és azoknak az önkormányzati közszolgáltatásoknak a fejlesztése, amelyek részeként épületeket újítanak fel.

A kormánybiztos kijelentette, iskolák, óvodák és orvosi rendelők nélkül nincs élet a falvakban.

“Élet akkor lesz, ha lesznek gyerekek. Ehhez kell az állam támogatása is”

– tette hozzá, megemlítve,

hogy eddig több mint 207 millió forint pályázati támogatás érkezett Felgyőre.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Magyar falu programot az elmúlt évszázad egyik legsikeresebb programjának nevezte, amely “a kistelepülések fejlődését, az itt élő emberek biztonságát, megélhetését jelentheti”.

“A vidéki emberek egyik életmentő eleme ez a program”

– tette hozzá.

A felgyői iskola 40 millió forint támogatást kapott a Magyar falu programban, ebből az összegből a felújítások mellett új fejlesztőtermet, közösségi teret és vizesblokkot alakítottak ki.

Kapcsolódó cikkek