Újabb kétszáztíz település nyert a Magyar falu programban

Újabb kétszáztíz település nyert a Magyar falu programban

Összesen hárommilliárd forintnyi támogatást nyertek a Magyar falu program keretében a falu- és tanyagondnoki szolgálat működését segítő busz vásárlására. Ezt jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Elmondta, hogy második alkalommal írták ki ezt a pályázatot, amely a magyar sajátosságnak számító rendszer működését segíti elő. Hangsúlyozta, hogy a kistelepülések működésének megkerülhetetlen szereplőivé váltak mára a falu- és tanyagondnokok, akiknek az a feladata, hogy igyekezzenek segíteni a helyben tapasztalható intézményhiányon, így jellemzően a környező települések óvodáiba, iskoláiba szállítják a gyerekeket, vagy csak távolabb elérhető egészségügyi ellátásra a rászorulókat.

Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a program múlt évi indulása óta gyakorlatilag megduplázta a keretösszeget a kormányzat, a tavalyi költségvetésben 2,5, jövőre viszont már 4,5 milliárd forintot rendeltek e célra.

Szintén fontos döntésként említette a kormánybiztos, hogy míg eredetileg 600 fős volt az a lélekszám-határ, ameddig a települések indulhattak a pályázatokon, ez a limit az idei évvel 800-ra, 2022-vel pedig ezerre emelkedik. Kérdésre válaszolva arról beszélt:

“nagyon jó eséllyel” tovább emelkedik a jövőben ez a határ, hiszen minden olyan települést szeretnének kiszolgálni, amelyen nem érhetőek el szükséges szolgáltatások.

Hozzátette, száznál több falu jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel, és határon túli magyar közösségeknek juttatná régebbi, de még működésképes buszát. Gyopáros Alpár arról is beszélt: a Magyar falu program keretében idén 22 pályázatot írtak ki, a falu- és tanyagondnoki buszbeszerzésé a kilencedik, amelyik lezárult; ezekkel összesen 34 milliárd forintnyi forrás sorsáról döntöttek már, a hátralévő “körökben” pedig további mintegy 40 milliárd forintot osztanak ki.

Kapcsolódó cikkek