illusztráció

Új épületet kapott a fóti Gondviselés óvoda

Új épületet kapott a fóti Gondviselés óvoda

Másik épületbe költözik a Fóti Római Katolikus Egyházközség Gondviselés Óvodája, pénteken adták át.

A fóti katolikus plébániatemplomban tartott átadó ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett: a kormány abban tudja segíteni a családokat, hogy hozzájárul a 21. századi élethez szükséges feltételekhez, ezt segítették az elmúlt évek döntései. Ilyen a gyes három évre történt visszaállítása, a gyed extra bevezetése, az óvodai és iskolai programok és támogatások.

Felidézte, az elmúlt nyolc évben az óvodafejlesztési programban 11 000 óvodai hely létesült. A katolikus és a református egyházon keresztül is elindítottak egy külön programot, és a következő években több mint 15 ezer hely létesül vagy újul meg teljesen.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a neveléskor a szülőknek és a pedagógusoknak közösen kell gondolkodniuk, és ha ez egyházi intézményben történik, akkor az adott egyházzal is.

“Ez a hármas egység a gyermekeink nevelésében hatalmas nagy segítséget és erőt ad (…), együtt, összefogva sokkal többet tudunk kihozni a gyermekünkből”.

A magyarság azért tudott megmaradni ezer esztendőn át a Kárpát-medencében, mert erős gyökerekkel kapaszkodik történelmébe, múltjába és kultúrájába – fogalmazott Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője. A jövő feladata pedig, hogy a következő esztendőkben Magyarország olyan országgá váljon, ahol a legjobb élni Európában. Ehhez meg kell erősíteni a családokat, a gazdaságot és a kultúránkat, hitünket is. Ha erős a hitünk, bízunk a kultúránkban és hiszünk a múltunkban, akkor el tudjuk érni a magunk elé tűzött célokat – mondta.

A képviselő felidézte azt is, hogy több mint kétezer templom, egyházi épület újult meg az utóbbi időben a magyarok lakta területen.

Csáki Tibor, a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főigazgatóságának (EKIF) főigazgatója felidézte, hogy a váci egyházmegyében ezeregyszáz gyerek jár egyházi óvodába, tízezer iskolába.

“A Gondviselés óvoda 25 éve működik, az új épület 740 millió forintba került, ebből 400 millió forint volt az állami támogatás”

– tette hozzá.

A templomban tartott ünnepi műsor után a közösség átvonult az óvoda új épületéhez, amelyet Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke áldott meg.

Sáreczky Judit óvodavezető-helyettes elmondta, hogy az intézmény négy csoportjába csaknem száz gyerek jár, nemcsak Fótról, hanem a térség más településeiről is.

Az új épület alapterülete mintegy ezeregyszáz négyzetméter, négy huszonöt személyes csoportszobája van, külön mosdóval. A kétszintes, akadálymentes épületben tornaterem is található.

Kapcsolódó cikkek