Szavaznak a küldöttek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) közgyûlésén a Mazsihisz fõvárosi székházának dísztermében 2019. május 12-én, fotó: Soós Lajos/MTI

Elnököt választott a Mazsihisz

Elnököt választott a Mazsihisz

Újra Heisler Andrást választották a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökévé a szervezet vasárnapi, Budapesten tartott tisztújító közgyűlésén.

Heisler Andrást a 106 jelen lévő küldött közül 74 támogatta, 32 szavazat érvénytelen volt. Az elnöki posztra a közgyűlést megelőzően két jelölés érkezett. Heisler András mellett Ács Tamást, a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi vezetőjét javasolták a tisztségre, de utóbbi az ülésen úgy nyilatkozott, hogy családi okok miatt nem vállalja a jelölést.

A szavazást megelőzően az elnök arról beszélt, hogy a Mazsihisz legfőbb feladata a szervezet belső békéjének megteremtése.

Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy kormányzattal a Mazsihisz tovább konszolidálja a kapcsolatot, ami a Sorsok Háza projekt megvalósításáig harmonikus volt.

“Kooperálni kell, de nem kollaborálni”

– mondta, ismertetve, hogy Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter levélben tárgyalást javasolt a Mazsihisznek az európai parlamenti választás után.

Heisler András a Mazsihisz országos hálózatát a szervezet egyik legnagyobb értékének, a közéleti erő kulcsának nevezte.

“Ezért fontos a vidéki közösségek munkájának megbecsülése”

– mutatott rá.

A szervezet elnökének jelölt Ács Tamás, a Budapeti Zsidó Hitközség volt elnöke (b) és az újraválasztott elnök, Heisler András beszélget a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) tisztújító közgyûlésén a Mazsihisz fõvárosi székházának dísztermében 2019. május 12-én, fotó:
Soós Lajos/MTI

Az elmúlt év sikerei között említette a zuglói és a szegedi zsinagóga felújítását, a miskolci zsinagóga rehabilitációjának megkezdését, a székesfehérvári zsidó kulturális napok és a kiskunhalasi közösségi táborok megrendezését, illetve az elhagyott zalai zsidó temetők rehabilitációját.

Szintén siker – folytatta -, hogy évről évre több forráshoz jutnak az egyszázalékos felajánlásokból, illetve bevételeik 33 százaléka ma már turizmusból származik, ami 1,5 milliárd forintot jelent a néhány évvel korábbi, évi 700 millióval szemben.

Heisler András a Mazsihisz lobbitevékenységének eredményeként értékelte, hogy az állami költségvetés az elmúlt évben 400 millió forintot biztosított az elhagyott zsidó temetők rendbetételére, illetve az idén várhatóan 500 millió forint lesz az erre felhasználható forrás.

“Továbbá – szintén állami támogatás nyomán – megkezdődött a szeretetkórház három évesre tervezett, 4,8 milliárd forint költségű rekonstrukciója, egy 21. századi gerontológiai központ kialakítása”

– sorolta Heisler András.

Kapcsolódó cikkek