Farkas Örs: egyetértési pontok kialakítása a nemzeti konzultáció célja

Farkas Örs: egyetértési pontok kialakítása a nemzeti konzultáció célja

A kormánynak a nemzeti konzultáció meghirdetésével az a célja, hogy "egyetértési pontokat" alakítson ki a társadalommal, a közbeszédet meghatározó olyan ügyekben, mint a börtönviszonyok miatti kártalanítások, vagy a gyöngyöspatai kártérítések kérdése. Ezt jelentette ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Farkas Örs magyarázata szerint arra számítanak, hogy a kormányzat ezen ügyekkel kapcsolatban tervezett döntéseit komoly nemzetközi támadások érik, de az emberek véleménye magabiztos hivatkozási pontot jelenthet a kormány számára.

“Annál is inkább számítanak a támadásokra, mert a kormányzat részéről felvetett problémákat éppen külföldről finanszírozott szervezetek generálják és visszaélnek a jogi lehetőségekkel”

– tette hozzá.

Mint elmondta, úgy látják, hogy Európában elindult egy tendencia, ami az áldozatok érdekei elé helyezi a bűnözők érdekeit. A helyzetet jellemzi – folytatta -, hogy immár 12 000 börtönkártérítési per indult az állammal szemben és a megítélt összeg eléri a 8,5 milliárd forintot.

Közlése szerint ez annak a következménye, hogy sok esetben olyan szereplők, akik külföldi szervezetekhez kötődnek, nem az áldozatok, hanem a bűnözők oldalára álltak.

“Olyan lehetőségeket keresnek, amelyek segítségével komoly összegeket juttathattak el egyrészt maguknak, másrészt a bűnözőknek”

– fogalmazott.

Farkas Örs szerint Gyöngyöspata esetében egy “vállaltan külföldről finanszírozott szervezet” szított ellentétet egy olyan ügyben, ami megoldódott volna, és ezzel újra belső feszültséget teremtett egy településen.

“A helyi önkormányzattal szemben megítélt százmillió forint ugyanis csődbe juttathatja a települést”

– mutatott rá.

“Ebben az esetben az oktatás pótlása lenne a célszerű megoldás, de ezt a külföldről finanszírozott szervezetek elutasítják”

– tette hozzá.

A szóvivő elmondta, a nemzeti konzultáció kérdései sorában fel kívánják vetni azt is, hogy egy bírónak lehetnek-e üzleti típusú érdekeltségei. Arról is beszélt, hogy a konzultációs kérdőív várhatóan nyolc kérdést tartalmaz majd és elektronikus úton is ki lehet majd tölteni. Az ívek postázását március közepén kezdik meg.

Kapcsolódó cikkek