Elismerést kapott az Auróra zenekar

Elismerést kapott az Auróra zenekar

Dézsi Csaba, Győr polgármestere Pro Urbe-díjjal jutalmazta a szocialista rezsimben betiltott helyi punkzenekart, az Aurórát. Ezt közölte szombati számában a Magyar Nemzet.

A kormánypárti városvezető indoklása szerint az elismerést a zenekar több évtizedes stílusteremtő munkásságával, illetve a fiatal generáció egészségügyi, prevenciós ellátásának megsegítésével, és karitatív területen végzett áldozatos munkájával érdemelte ki – írta a lap.

Az Auróra tavaly tavasszal, a koronavírus első hulláma idején határozta el, hogy a korábbi adománygyűjtéseiket követően segíteni akarják a frontvonalban dolgozó győri ápolónőket is.

A zenekar megírta Az élet zsoldosa című dalt és a győri önkormányzat támogatásával olyan pólókat gyárttattak, amelyek értékesítése révén a zenekar az egészségügyi dolgozókat támogatta a Szívkatéterezés Győr Alapítvány közreműködésével. A lap azt is megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány az Auróra bevételeit is csökkentette, mégsem kért állami segítséget. A zenekar tagjai úgy gondolták, inkább az egészségügyre, a járvány megfékezésére kell összpontosítani, többek között azért, hogy utána szabadon lehessen koncertezni.

“Az Auróra 1983-ban Győrben alakult, és a Kádár-rezsim a szövegei miatt rögtön be is tiltotta. A banda ezért évekig csak álnéven játszhatott a magyar klubokban, több rendőri figyelmeztetést is kaptak, és rendszeresen megfigyelte őket az állambiztonsági szolgálat”

– olvasható a Magyar Nemzetben.

Kapcsolódó cikkek