író (illusztráció), fotó: pixabay.com

Népszerű írókat hívtak Pécsre

Népszerű írókat hívtak Pécsre

Ismét megrendezik a tavaly hagyományteremtő célzattal útjára indított író-olvasó találkozókkal, beszélgetésekkel kiállításokkal és gyerekprogramokkal zajló PécsLIT irodalmi fesztivált a baranyai megyeszékhelyen szeptember 12. és 17. között.

A félszáz programot kínáló rendezvény a megyei feladatokat ellátó Csorba Győző Könyvtár és a pécsi Jelenkor folyóirat szervezésében valósul meg, azzal idén is igyekeznek minden korosztályt megszólítani – derül ki a bibliotéka közleményéből. A fesztivál hat napja alatt délutánonként népszerű írókkal, művészekkel találkozhatnak az érdeklődők felolvasások, beszélgetések, író-olvasó találkozók keretében, míg délelőttönként az óvodásokat, iskolásokat várják egyebek mellett meseszerzők részvételével zajló programokon.

Az idei fesztivál programjai között kiemelt helyen szerepel a Bertók Lászlóra emlékező, Lázár Balázs Mocorgó vízcsepp című dokumentumdrámája alapján készült felolvasószínházi előadás.

A darab bemutatója a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában lesz szeptember 14-én, a Kossuth-díjas költő halálának második évfordulóján. A 2022-es – javarészt a pécsi Művészetek és Irodalom Házában és a Tudásközpontban programokat kínáló – PécsLIT vendégei között számos olyan szerző lesz jelen, akik a közelmúltban jelentkeztek új kötettel, így Pécsre érkezik mások mellett Tóth Krisztina, Závada Pál, Kustos Júlia, Háy János, Zalán Tibor, Vámos Miklós, Cserna-Szabó András is.

A fesztiválnak külföldi vendégei között Rike Reiniger Németországból, Primoz Repar Szlovéniából érkezik, míg a Cervantes Intézet is két eseménnyel lesz jelen a rendezvényen.

A PécsLIT köszönti az idén 20 éves Literát is, amely megalakulásakor az első online irodalmi portál volt Magyarországon.
A rendezvény részletes programsora megtalálható a pecslit.hu oldalon és a rendezvény Facebook-oldalán.

Kapcsolódó cikkek