fotó: pixabay.com

Ezzel várják a Arcus Temporumon

Ezzel várják a Arcus Temporumon

Öt koncerten hallhatók Liszt Ferenc és Dukay Barnabás művei az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztiválon, amelyre augusztus 27. és 29. között várják a közönséget.

A rendezvény középpontjában Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága áll. Liszt olyan művei szólalnak meg, amelyek által a szervezők elsősorban a modern, újító oldaláról szeretnék megismertetni a közönséggel a zeneszerzőt – hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában. Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató a műsorban elmondta, a kortárssal és a klasszikus hagyománnyal szeretnének párbeszédet folytatni.

“A pandémia után, azt éreztük, hogy a személyességet és a személyes találkozások erejét kell megmutatnunk, átélnünk”

– tette hozzá.

Mint mondta, a fesztiválnak több pillére van, a zene, az irodalom és a spiritualitás. A rendzevény gerincét adó zenei programot Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművész állította össze. A Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben öt koncerten hallhatók Liszt Ferenc és Dukay Barnabás művei: délelőtt a könyvtárban, délután pedig a bazilikában lesznek a koncertek. Lisztnek és Dukaynak zongoraművei hallhatók, valamint a bazilikában orgonaművek és kórusművek hangzanak el. Kiemelte, az irodalmi programok között Pilinszky János költő művészetét egy filmvetítéssel és egy összművészeti előadással idézik meg, továbbá Marno János költővel találkozhat a közönség. A fesztivál első napján nyílik meg Krajcsovics Éva festőművész kiállítása a bencés gimnázium galériájában, emellett a Főapátság Láthatatlan spektrumok című tárlatára is várják az érdeklődőket.

Arról is beszélt, hogy a fesztivál eseményei között idén is szerepelnek a szerzetesek vezetésével átélhető spirituális programok, amelyek során, bebocsátást nyerve az apátság elzárt tereibe, a látogatók megismerhetik a bencések mindennapjait.

Mint elhangzott, a fesztiválprogram követi a Pannonhalmi Főapátság 2021-es témáját, amelyen az Emlékezet témaköréhez kapcsolódva fiatal bencés szerzetesek tartanak programokat. Kitértek arra, hogy a fesztivál neve időíveket jelent, amely kortárs szóalkotás, és arra utal, hogy a közösség visszatekint a múltba, hagyja magát inspirálni általa, de mindezt a kortárs művészet fényében, kortárs környezetben teszi.

Dejcsics Konrád arról beszélt, hogy a 2000-es évek elején, 17 évvel ezelőtt alapított fesztiválon az irodalom és a képzőművészet erőteljesebben jelenik meg és újítást jelent, hogy a spiritualitás, amely korábban is átszőtte a fesztivált, az ott élő 32 szerzetessel folytatható párbeszéddel még izgalmasabbá teszi a rendezvényt.

A rendezvény zenei művészeti vezetését vállaló Klukon Edit és Ránki Dezső mellett fiuk, Ránki Fülöp zongoraművész is fellép a fesztiválon, mellettük Lantos István, Nemes László Norbert, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám is közreműködik az eseményen. Olyan fontos, de ritkán játszott Liszt-művek hangzanak el, mint például a Septem sacramenta, a Mise orgonára, a Requiem vagy a kórusművek többsége. A zárókoncert érdekessége, hogy Liszt Via crucisa mellett egy-egy Dukay-szólómű is elhangzik. A fesztivál részletes programját ide kattintva találja meg.

Kapcsolódó cikkek