illusztráció

Felvidéki napot rendez a Hagyományok Háza

Felvidéki napot rendez a Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza október 26-án rendezi felvidéki tematikus napját gyermekprogramokkal, népzenei összeállításokkal, film- és lemezbemutatókkal.

A Felvidék kincsei elnevezésű egész napos programban a szlovákiai magyar néprajzi tájegységek hagyományos népi kultúráját ismerhetik meg a látogatók”

– közölte az intézmény médiával.

A rendezvény gyermekprogramokkal kezdődik, a játszóházat követően népzenei műhelyek mutatkoznak be, amelyen a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2018-ban indított rendszeres hangszeres népzeneoktatási programjának növendékei adnak számot tudásukról. A kézműves foglalkozásokat a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség mesterei vezetik.

A felvidéki audiovizuális bemutató az Etnomozival indul, a Pásztorok ösvényein dokumentumfilm a gömöri pásztorok hagyományos kultúráját mutatja be, a Gömöri cigányok alkotás pedig arra keresi a választ, hogy mi lesz a sorsuk és a jövőjük az e tájon élő, mesterségeiket, hagyományaikat elvesztő, munkanélküli, de magukat magyarnak valló cigányoknak.

Korpási Éva Libidárium című lemezének bemutatójára a családokat várják, az Élőszóval című DVD bemutatóján – Varga Norbert gyűjtéséből – Palócföldi népmeséket ismerhet meg a közönség.

Gyetvai Zoltán losonci fotográfus kiállított képein a letűnt hagyományos falusi kultúra megmaradt töredékei elevenednek meg. A déli kulináris bemutatón Ipoly menti népi ételeket, muzslai, kisújfalui és kürti borokat kóstolhatnak a résztvevők.

A tájegységek bemutatkozásán zoborvidéki, Ipoly menti és gömöri táncokat és dalokat tanulhatnak az érdeklődők, a Magyar Kézművesek a Felvidéken kiállítás megnyitójának pedig a Népi Iparművészeti Múzeum ad otthont.
A gálaműsorban többek között a füleki Rakonca Néptáncegyüttes, az ipolysági Sendergő Gyermek Néptáncegyüttes, valamint a Foncsik és Galáris énekegyüttesek lépnek fel. A napot Gömöri táncház zárja a Gereben zenekar közreműködésével.

Kapcsolódó cikkek