Elindult a Lázár Ervin Program

Elindult a Lázár Ervin Program

Már regisztrálhatnak a Lázár Ervin Programban részt venni kívánó előadóművészeti szervezetek; az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idén elindított programja minden általános iskolás számára biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe.
Kásler Miklós miniszter szerdán a programról tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az oktatási infrastruktúra fejlesztésére az elmúlt időszakban több száz milliárd forintot fordított a kormány, ezzel párhuzamosan elkészült a Nemzeti alaptanterv munkaanyagának átdolgozott tervezete, amely a klasszikus egyetemes, európai és magyar értékeket fogja tükrözni.

A miniszter kiemelte azonban annak fontosságát, hogy a diákok a tanórákon kívül játszva, szórakozva is ismereteket szerezhessenek. Ezt a célt szolgálja a Lázár Ervin Program, amely az összes általános iskolás tanuló számára lehetővé teszi, hogy évente egyszer eljuthasson színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra, őshonos állatok bemutatóhelyeire. Minderre a kormány idén 6 milliárd, 2020-tól beépülő jelleggel évente 5,5 milliárd forintot szán – tette hozzá.

A miniszter kiemelte, a program nemcsak az állami fenntartású oktatási intézményeket érinti, hanem az összes 1-8. osztályos diákot, több mint 700 000 gyermeket. Kásler Miklós felidézte, hogy tavasszal lezajlott a Lázár Ervin Program kísérleti projektje hat kulturális intézmény és 10 ezer gyermek részvételével, közülük sokan életükben először jutottak el színházba.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az állami fenntartású színházak, bábszínházak száma meghaladja az ötvenet. Ezek a társulatok eddig is rendkívül sok gyerekelőadást tartottak, amelyeken évente mintegy 300 000 gyerek vesz részt.

“Ez is magas szám, de a Lázár Ervin Programnak köszönhetően ezentúl mind a 700 000 általános iskolás évente el fog jutni ezekre az eseményekre”

– jegyezte meg.

Fekete Péter elmondta, természetesen nem csak az állami fenntartású kulturális intézmények jelentkezését várják a Lázár Ervin Programban.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár hozzátette, az iskola nem csupán tantárgyak halmaza, annál sokkal több, ahogy az Emmi több államtitkárságának együttműködésével elindult program is a kultúrafogyasztóvá nevelést, a tanórai kereteken túlmutató információátadást szolgálja.

Hajnal Gabriella, a Lázár Ervin Programot lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke elmondta: első körben a kínálatot kell felmérni, ezért az első pályázati ütemben a projektben részt venni kívánó előadóművészeti és őshonos állatok bemutatását ellátó szervezetek regisztrálhatnak a KRÉTA felületen.

A jelentkezések bírálatát egy szakmai bizottság végzi, amelyet a miniszter kért fel, majd ezt követően az iskolák tudnak az így felkínált programokra jelentkezni, várhatóan már november közepétől – jelezte Hajnal Gabriella.

Kapcsolódó cikkek