illusztráció

Ők is megtapasztalhatják a nyaralás örömeit

Ők is megtapasztalhatják a nyaralás örömeit

Mosolygós gyerekek

Az ország minden részéről érkező vendégek ellátásáról hatvan önkéntes gondoskodik, közülük többen még állami gondozottként vettek részt korábbi rendezvényeken. A tábor pénteken a gyerekek és politikusok, valamint közéleti szereplők közös játékával, barátságos focimeccsével kezdődött el, sportmezt öltött többek között Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök és Bodó Imre országgyűlési képviselő, Tiszasziget polgármestere.

Bodó Imre

Bodó Imre

A kormányzat a civilekkel, fenntartókkal és az egyházakkal egyeztetve igyekszik átalakítani a gyermekvédelmi szakellátás rendszerét. E folyamat fontos része, hogy a gyermekek a bentlakásos otthonokból lehetőleg családi közegbe, nevelőszülőkhöz vagy még inkább örökbefogadókhoz kerüljenek – mondta Soltész Miklós újságíróknak a helyszínen.

Az államtitkár ésszerűnek tartaná, ha ezt a szakellátás finanszírozása is segítené: a bentlakásos intézményekben gondozottak után magasabb normatíva jár, és ha a gyerekek átkerülnek nevelőszülőkhöz, kívánatos lenne, hogy a támogatás is “menjen velük”. A kormány egy hete döntött arról, pályázati formában uniós forrást, több milliárd forintot biztosít a gyermek-szakellátási intézmények korszerűsítésére – tudatta a politikus, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően sok helyütt jobb körülmények közé kerülhetnek az állami gondoskodásban élő gyermekek.

gyerekek

Kothencz János, aki egykori állami gondozottként hozta létre az árva, családból kiemelt gyermekeket, veszélyeztetett fiatalokat támogató Ágota Alapítványt, elmondta, a szervezet évente négy-hatszáz programot szervez az ország minden részén az állami gondoskodásban élők számára. E programok csúcspontja az állami gondoskodásban élők országos találkozója, az Ágota-tábor, amelyet tizenötödik alkalommal szerveztek meg.

Kapcsolódó cikkek