Betyár csárdába és kúriába is várják az érdeklődőket Somogyban

Betyár csárdába és kúriába is várják az érdeklődőket Somogyban

Nemzeti emlékhelyet, betyár csárdát, emlékházat és kúriát is ingyenesen látogathatnak a kulturális örökség napjainak résztvevői Somogyban a hétvégén.

A Somogyváron található Szent László Nemzeti Emlékhely vasárnap 9 és 17 óra között várja az érdeklődőket.

A 2015-ben nyílt látogatóközpont vendégei állandó kiállításon ismerkedhetnek meg Szent László király életével, korával, valamint a településen 1091 és 1095 között épült bencés apátság történetével, annak a magyar kultúrában betöltött szerepével.

A nagyközönség korhű kópiák segítségével láthatja a király fegyvereit, öltözetét és arcrekonstrukcióját, a településen fellelt páratlanul értékes kőanyag bemutatását különleges hologram-lapidárium és a teljes kolostoregyüttes rekonstruált háromdimenziós képe teszi izgalmassá.

Siófokon a világhírű operettkomponistáról, Kálmán Imréről elnevezett emlékház kapcsolódott be a kulturális örökség napjai országos programsorozatba.

Az épületben berendezett, szombaton 10 és 17 óra között ingyenesen látogatható állandó tárlat a városban született és 9 éves koráig ott élt zeneszerző életét, munkásságát mutatja be saját tárgyain és dokumentumokon, fényképeken keresztül. Az emlékház őrzi Kálmán Imre első zongoráját, kottáit, elismeréseit és egyebek mellett a kitüntetéseit is. Bárdudvarnokon szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között a Goszthony-kúriában, Goszthony Mária (1893-1989) festő- és keramikusművész egykori lakóházában emlékkiállítás, Kecskés Krisztina Ferenczy Noémi-díjas üvegművész kiállítása, továbbá Nemzetközi Üveg Szimpozionok tárlata látható.

Somogysárdon vasárnap 12 és 18 óra között tart nyitva a Betyár Csárda, az egykor a Somssich-család birtokán 1700-as évek közepén épült fogadó. Az épület – ami mellett sokáig vásárokat tartottak – kocsmaként, vendéglőként, cukrászdaként is üzemelt, ám állaga az 1990-es évek végére leromlott, felújítása 2019-ben fejeződött be.

Szombaton 10 és 18 óra között a település római katolikus templomának oratóriumában berendezett kiállításra várják az érdeklődőket. A tárlaton a 18. században épült barokk stílusú templomhoz és a községhez kötődő tárgyakat, régi iratokat miseruhákat, kellékeiket, templomi zászlókat, misekönyveket, s egy felújított oltárt is bemutatnak.

Kapcsolódó cikkek