Újra magyar előadók a nemzetközi nagyszínpadon

Újra magyar előadók a nemzetközi nagyszínpadon

Több mint kétszáz magyar előadó lép fel az idei Sziget fesztiválon, közülük négy, az Ivan and the Parazol, a Mary Popkids, a Punnany Massif, valamint egy egyelőre meg nem nevezett csapat a nemzetközi nagyszínpadon fog játszani.

Magyar zenekarok 2009 óta nem léphettek a Sziget fesztivál nemzetközi nagyszínpadára, a kivételt csak a tematikus napok (például a magyar dal napja, nulladik és mínusz egyedik napi koncertek), valamint egy-egy lemondás miatti beugrás (Ladánybene 27, Tankcsapda) jelentett. Idén magyar zenekar adja a nyitóbulit a nagyszínpadon: a 2014-es Sziget “himnuszát” jegyző Ivan and the Parazol augusztus 11-én hétfőn a mínusz egyedik nap első fellépőjeként kapott lehetőséget a szervezőktől.

“A Sziget-himnuszt előadó zenekarnak igyekszünk komoly hazai és nemzetközi megjelenést adni a kampány során, de szeretnénk egyéb lehetőségeket is kínálni ismertségük növelésére. Amellett, hogy kapcsolataink révén segítjük őket a nemzetközi porondokon, úgy gondoltuk, a Sziget nagyszínpadán is lépjenek fel” – idézte Gerendai Károly főszervezőt a fesztivál MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye.

Szintén a Sziget nagyszínpadán zenélhet a VOLT Produkció és az MTVA szervezésében májusban és júniusban lezajlott Nagy-Szín-Pad tehetségmutató győztese, a Mary Popkids. Bár az eredeti díjak közt nem szerepelt, amellett, hogy a verseny öt döntőse a Sziget magyar nagyszínpadán léphet fel, a Sziget szervezői egyfajta különdíjként a nyertesnek a nemzetközi nagyszínpadon kínálnak helyet.

Ugyancsak oda léphet a Sziget tavalyi “himnuszát” adott Punnany Massif. “A zenekar rajongótáborának robbanásszerű növekedését látva döntöttünk úgy, hogy a zenekar érett a nagyszínpadra” – mondta Gerendai Károly. Lesz egy negyedik magyar fellépő is a nagyszínpadon: az egy hónapig még titokban tartott együttes szintén a mínusz egyedik napon játszhat, a Blink 182 előtt.

A Sziget második legnagyobb színpada, az A38 sátor szintén a külföldi fellépőké volt az elmúlt években, de idén itt is lesz egy magyar, az Irie Maffia, amely így akár tízezer néző előtt is játszhat.

A magyar zene központi helyszíne a megnövelt méretű és nézőterű Petőfi Rádió-VOLT Fesztivál színpad lesz, ahol naponta 14 órától követik egymást a fellépők, egy hét alatt több mint ötven. Köztük lesz mások mellett az Óriás, a Belmondo, a Road, a Fish!, a Pál Utcai Fiúk, a Grand Mexican Warlock, a Halott Pénz, a Riddim Colony, a Hősök, a Magashegyi Underground, a 30Y, az Elefánt, Sena, a Heaven Street Seven, a Vad Fruttik, a Turbo, az Anna and the Barbies, a Supernem, az Intim Torna Illegál, a Carbonfools, Both Miklós és a Palimo Story, Odett, az Ocho Macho, a Ladánybene 27, a Brains, a Bohemian Betyars, a Hangmás, a Tudósok, a Kaukázus, Deniz és a Péterfy Bori & Love Band.

A késő esti sávban akusztikus koncertek lesznek ugyanitt. Játszani fog a Leander Rising, Roy és Ádám, a CimbaliBand, a Ganxsta Jazz, az Alvin és a Mókusok, hajnalban pedig minden nap parti zárja a programot. A Petőfi Rádió-VOLT Fesztivál színpadon lesz a Szigetzáró buli is augusztus 18-án hétfőn hajnalban a Sziget-alapító Müller Péter Sziámi aktuális formációja, az And Friends akusztikus koncertje zenészbarátokkal kiegészülve.

Magyar fellépők a világzene faluban, a Tribute színpadon, a Colosseumban, az Egyetemek utcájában, a blues-ír színpadon, az Európa színpadon is lesznek az idei Szigeten.

Kapcsolódó cikkek