fotó: pixabay.com

Koronavírus: újabb határok nyílnak meg

Koronavírus: újabb határok nyílnak meg

Szlovákia újabb 16 európai ország irányába nyitja meg határait szerdától, és egyúttal megszűnteti a kötelező állami karantént is, amelyet önkéntes házi elkülönülés vált fel. Ezt jelentette be kedden Igor Matovic kormányfő. Horvátországban és Szlovéniában továbbra sem emelkedett az új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma.

Az intézkedés egyelőre egyoldalú Szlovákia részéről, tehát a kiutazó szlovák állampolgároknak ellenőrizniük kell, hogy a listán szereplő országok is megkötések nélkül lehetővé teszik-e számukra a beutazást. Egyidejűleg Szlovákia mindennemű közlekedési kapcsolatot felújít az érintett országokkal. Közben Szlovákiában az elmúlt héten is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga, ez a szám már mintegy másfél hónapja öt alatt van.

“Horvátországban és Szlovéniában továbbra sem emelkedett az új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma”

– derült ki a válságstábok sajtóközleményéből.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint már ötödik napja nincs új koronavírus-fertőzött, és ketten hunytak el az új koronavírus betegség következtében, így a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 2247, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 106-re emelkedett. Mindkét áldozat idősotthon lakója volt, és más krónikus betegségekben szenvedett.

Szerbiában egy nap alatt 11 823-ról 11 896-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Szakemberek szerint a vírus nem fog eltűnni a nyári időszakban sem, hanem a déli féltekén terjed tovább, hogy ősszel visszatérjen az északi féltekére, és újult erővel fertőzzön.
forrás: pixabay.com

Észak-Macedónia gazdasági segítséget ígért a turisztikai szektor számára, amelyet a leginkább megviselt a koronavírus-járvány a gazdasági ágazatok közül. A gazdasági minisztérium 15 millió macedón dénárt (körülbelül 84 millió forint) kíván fordítani az idegenforgalmi szektor támogatására. Bosznia-Hercegovinában hétfőről keddre 2686-ról 2711-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Gazdasági szakemberek szerint az ország gazdasága körülbelül 5 százalékkal fog visszaesni idén a koronavírus-járvány miatt. Montenegróban több mint egy hónapja nem jelentettek új esetet.

“Június 12-től ismét szabad lesz az átjárás Lengyelország és a balti államok közötti határokon ezeknek az országoknak az állampolgárai számára”

– közölte Saulius Skvernelis litván miniszterelnök, Lettországban pedig bejelentették, hogy véget ért a Covid-19-járvány miatt korábban bevezetett egészségügyi vészhelyzet.

Ukrajnában keddre egy nap alatt 394 új koronavírusos esetet regisztráltak, velük együtt a járvány kitörése óta azonosított fertőzöttek száma elérte a 27 856-ot.

A legtöbb új fertőzéses esetet, 49-et, a nyugati országrészben lévő Lviv megyében regisztrálták, továbbá Kárpátalján és Zsitomir megyében, 39, illetve 38 főt. Az országos határőrszolgálat bejelentette, hogy június 10-étől a tervek szerint megnyitnak két átkelőt a Donyec-medencei frontvonal mentén. Romániában a jobbközép kisebbségi kormány meghosszabbítaná a koronavírus-járvány miatt meghirdetett, jövő héten lejáró veszélyhelyzetet, a baloldali többség viszont jelezte, nem hajlandó ehhez megadni a parlamenti felhatalmazást.

A román hatóságok fontolóra vették, hogy – egy objektív feltételhez kötve – a beutazási feltételeket is enyhítsék. A tervek szerint nem küldenék már kötelező módon otthoni elkülönítőbe a külföldről érkezőket abban az esetben, ha a olyan országból érkező utasokról van szó, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet.

A spanyol kormány fenntartaná a kötelező utcai maszkviselést, amíg a koronavírus-fertőzéssel szemben nem lesz hatékony kezelés – közölte az egészségügyi miniszter kedden, ismertetve a kabinet ülésén elfogadott jogszabály-tervezetet, amellyel a járványügyi korlátozások feloldását követően szavatolnák a biztonságot.

“Ebben az új szakaszban alapvető a megelőzés és az egyéni felelősség”

– fogalmazott Salvador Illa.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt egy nap során 84 új fertőzöttet szűrtek ki az országban, az igazolt esetek száma ezzel 241 966-ra emelkedett.

“Az olaszok több mint 52 százaléka szorongással és depresszióval élte meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantént”

– derült ki egy kedden közölt felmérésből, miközben a polgári védelmi hatóság legfrissebb adatai szerint a gócpont Lombardiában száz alá csökkent az intenzív osztályokon kezelt fertőzöttek száma.

A huszonegy olasz tartományból tízben egy beteg sem halt meg az utóbbi egy nap alatt, tizenhat tartományban tíz alatt volt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. A sokáig járványmentes Molise és Basilicata tartományban azonban új betegeket regisztráltak.

Egyre több németországi járásból és városból tűnik el az új típusú koronavírus: a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint nagyjából harmadukban legalább egy hete nem tártak fel új fertőzést.

A járványhelyzet javulása révén országszerte egyre több korlátozást számolnak fel.

Világszerte 7 119 736 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 406 542, a gyógyultaké pedig 3 293 975 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban a fertőzöttek száma 7 015 078 volt, a halálos áldozatoké 402 852, a gyógyultaké pedig 3 142 453. A kór legsúlyosabban az Egyesült Államokat sújtja, ahol hétfő estig a járvány halálos áldozatainak száma 110 900-ra emelkedett és 1 millió 955 ezer a diagnosztizált fertőzöttek száma.

Kapcsolódó cikkek