forrás: Pixabay.com

Koronavírus: Szlovéniában meghosszabbították a korlátozásokat

Koronavírus: Szlovéniában meghosszabbították a korlátozásokat

A szlovén kormány január 7-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat az országban. Ezt írta a helyi sajtó vasárnap.

A kabinet már december 30-án kiterjesztette január 7-ig az üzletek zárva tartására vonatkozó rendeletét, később pedig a lakhelyelhagyási és az éjszakai kijárási tilalmat is meghosszabbította. A Ljubljanában közzétett adatok szerint szombaton 725-tel 125 068-ra nőtt a fertőzöttek száma. Meghalt újabb 29 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2803-ra emelkedett.

A koronavírusos betegek közül 1173-an vannak kórházban, 190-en intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 696 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 212 958-at. Szombaton 56 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma 4072-re emelkedett. Kórházban 2453 beteget ápolnak, közülük 211-en vannak lélegeztetőgépen. Az ünnepek és a hétvége miatt mindkét országban kevesebb tesztet végeztek, mint a hétköznapokon. Horvátországba eddig 17 550 ampullányi érkezett a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű vakcinájából.

Januárban további 125 000 dózis várnak. Közel tízezer embert oltottak be eddig, zömében idősotthonok lakóit, valamint egészségügyi dolgozókat.

Szlovéniába ugyanebből az oltóanyagból 16 500 dózis érkezett, és ebben a hónapban még 66 300-at várnak. Itt is először az idősotthonok lakóit és dolgozóit oltották be, közel tízezer embert. Január 1-jétől az egészségügyi dolgozók kaphatják meg a védőoltást. Az oltás egyik országban sem kötelező, és mindenki számára ingyenes.

Kapcsolódó cikkek