forrás: pixabay.com

Koronavírus: Szlovénia feloldott néhány korlátozást

Koronavírus: Szlovénia feloldott néhány korlátozást

Hétfőtől újra kinyithatnak a piacok, a trafikok és a fodrászok Szlovéniában. Ezt közölte vasárnap a helyi sajtó.

A kormány korábbi rendelete szerint december 24-től január 4-ig ismét bezártak a nem létfontosságú cikkeket árusító üzletek, valamint a szolgáltatások. A kabinet szombati döntése szerint ugyanakkor újra kinyithatnak a piacok, a trafikok és a fodrászszalonok, január 5-ig azonban meghosszabbították a mozikra és a kulturális intézményekre vonatkozó nyitvatartási tilalmat, valamint a vallási szertartások korlátozását. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták változatlanul nyitva tartanak.

Jelko Kacin kormányszóvivő bejelentette: a következő hétvégén – az óvodák és az iskolák újranyitása előtt – tömeges tesztelésnek vetik alá a pedagógusokat.

A kabinet részéről közzétett adatok szerint szombaton 614-gyel 114 798-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 33 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2565-re emelkedett. A Covid-19-betegek közül 1179-en vannak kórházban, 25-en intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 618 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 204 930-at.

Szombaton 58 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma 3671-re emelkedett. Kórházban 2691 beteget ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen. Az Európai Unió (EU) többi tagállamához hasonlóan mindkét országban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Horvátországban egy 81 éves zágrábi nő, Szlovéniában pedig egy 84 éves maribori férfi kapta meg elsőként a vakcinát, mindkettő idősotthon lakója.

Kapcsolódó cikkek