Koronavírus: csökkenhetett a napi fertőződési szám Angliában

Koronavírus: csökkenhetett a napi fertőződési szám Angliában

A legújabb statisztikai adatok arra vallanak, hogy valószínűleg jelentősen csökkent a naponta bekövetkező új koronavírus-fertőzések száma Angliában.

Pénteki tájékoztatóján ezt alátámasztotta Matt Hancock brit egészségügyi miniszter, és az új számítások alapján csökkent a terjedés sebességét mutató R reprodukciós ráta is. A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett heti felmérése szerint Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 56 millió lakosú országrészében – a november 14-én zárult egy hétben 664 700 – hozzávetőleg nyolcvan lakosonként egy – volt a koronavírust hordozó fertőzöttek száma.

Az ONS közölte, számítási módszertana arra vall, hogy a vizsgált időszakban tízezer lakosonként naponta 7,14 új koronavírus-fertőzés történt Angliában az egy héttel korábbi 8,38 és a két héttel ezelőtti 9,52 helyett.

Ez azt jelenti, hogy a korábbi hetekben mért, hosszabb ideig viszonylag stabilan 50-52 ezer között mozgó napi új fertőzésszámról 38 900-ra csökkent a naponta bekövetkező új angliai fertőződések száma a november 14-én zárult egyheti időszakban. A statisztikai hivatal más módszerekkel méri a koronavírus-fertőzés terjedésének sebességét, mint a kormány. A brit egészségügyi minisztérium a koronavírus-szűrésekkel kétséget kizáróan igazolt új fertőzéseket tünteti fel napi adatismertetéseiben, az ONS ugyanakkor szélesebb adatkörre kiterjedő, becsléseket is tartalmazó folyamatgörbéket vázol fel heti kimutatásaiban.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott péntek esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány módszertana is a napi fertőzésszám jelentős csökkenését mutatja.
forrás: Pixabay.com

Hancock elmondta, a mozgó egyheti időszakra számított, tesztekkel kimutatott új koronavírus-fertőzések számának jelenlegi napi átlaga 22 287. A miniszter hangsúlyozta, hogy egy héttel ezelőtt az új fertőződések ugyanígy számolt napi átlaga 24 430 volt. Hozzátette, a statisztikai hivatal által közzétett pénteki becsléssel együtt ezek a számok ígéretesek, és azt mutatják, hogy a nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedési görbéjének íve laposodóban van. Az egészségügyi minisztérium új adatai szerint a péntek estével zárult 24 órában az Egyesült Királyság egészében 20 252 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki az előző nap azonosított 22 915 fertőzés után.

Országszerte eddig csaknem 38 millió koronavírus-tesztet végeztek és ezek közül péntek estig 1 473 508 lett pozitív.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – az Egyesült Királyságban eddig 54 283 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) új számításai szerint csökkent az “R” reprodukciós ráta is, amely az Egyesült Királyság egészének átlagában jelenleg 1-1,1 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 10-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A SAGE a korábbi hetekben 1,1-1,3 közötti R rátát valószínűsített.

A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett az R mutató országos átlagban, vagyis akkoriban tíz fertőzött átlagosan 35 embernek adhatta tovább a vírust.

Kapcsolódó cikkek