napnyugta Londonban, fotó: pixabay.com

Koronavírus: ez várható Nagy-Britanniában

Koronavírus: ez várható Nagy-Britanniában

A brit kormány szerint eleinte csak nagyon óvatosan lehet enyhíteni az új koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokat.

George Eustice környezetvédelmi miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta péntek este a Downing Streeten, elmondta: az előző 24 órában 626-an haltak meg a járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 31 241.

A szűrővizsgálatokon eddig 211 364 koronavírus-fertőzést azonosítottak. Az utóbbi egy napban 4649 új esetet szűrtek ki, 965-tel kevesebbet, mint előző nap, amikor 5614 új fertőzést regisztráltak.

Az egy nappal korábbi 5614 új fertőzés 497-tel kevesebb volt a megelőző nap újonnan kiszűrt esetszámnál, vagyis két nap alatt – egy-egy napi összevetésben számolva – csaknem másfél ezerrel csökkent az azonosított új fertőzések száma, miközben a naponta elvégzett szűréseké jelentősen emelkedett. Eddig 1 631 561 koronavírus-szűrést végeztek el, közülük 97 ezret a péntek délelőtt zárult 24 órában. A múlt hónap elején még napi 15-20 ezer szűrésre volt kapacitás.

forrás: pixabay.com
George Eustice környezetvédelmi miniszter ugyanakkor hangsúlyozta a pénteki tájékoztatón, hogy továbbra sem várható a korlátozó intézkedések “drámai mértékű” enyhítése.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este televíziós beszédben ismerteti az országgal a Covid-19 járvány miatt életbe léptetett korlátozások enyhítésének menetrendjét.
Minapi alsóházi felszólalásában Johnson azt mondta: reményei szerint bizonyos intézkedéseket már hétfőn meg lehet hozni. E kijelentése alapján a brit sajtót elöntötték a találgatások arról, hogy a kormány a jövő héttől a korlátozások jelentős könnyítését rendelheti el. Több lapban szerepelt az az értesülés, hogy hétfőtől már nem lesz érvényben az otthonmaradási előírás, és a nem egy háztartásban élő családtagok is találkozhatnak.

A kormány azonban azóta is igyekszik hűteni a várakozásokat.

A péntek esti Downing Street-i sajtótájékoztatón a  környezetvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a kormány “nagyon-nagyon óvatosan” kezd majd hozzá a korlátozó intézkedések enyhítéséhez. Hangsúlyozta, továbbra is érvényben van az otthonmaradást előíró rendelkezés. Nagy-Britanniában március 23. óta csak a legszükségesebb esetekben – alapvető élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése, illetve szükség esetén orvosi ellátás céljából – lehet kilépni az utcára, emellett napi egy szabadtéri testedzés engedélyezett.

forrás: pixabay.com
Kettőnél több, nem egyháztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt közterületen, akkor sem, ha családtagokról van szó. Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének orvosigazgatója a pénteki tájékoztatón elmondta: a modellszámítások alapján az “R” fertőződési ráta országosan továbbra is 0,5-0,9 között van.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a fertőzést, vagyis a járvány nagy-britanniai terjedése lassul.
Powis professzor hangsúlyozta: elsődleges fontosságú, hogy az “R” mutató 1 alatt maradjon, vagyis nem szabad megengedni, hogy a járvány terjedése ismét gyorsuljon.        Március elején ez a jelzőszám 3 felett mozgott Nagy-Britanniában.

Kapcsolódó cikkek