forrás: pixabay.com

Koronavírus: karácsony előtt nem jelent be újabb korlátozásokat a brit kormány

Koronavírus: karácsony előtt nem jelent be újabb korlátozásokat a brit kormány

A londoni végrehajtószerv folyamatosan figyeli a koronavírus-járvány alakulását, de a héten nem jelent be további korlátozásokat. Ezt mondta csütörtökön Sajid Javid egészségügyi miniszter.

Javid hozzátette, a kabinet már megkezdte azoknak az új vizsgálati eredményeknek az elemzését, amelyek arra vallanak, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron változata számottevően kisebb eséllyel okoz kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedést, mint a korábban dominánssá vált, de ma már a fertőződések kisebb hányadát okozó delta variáns. Az elmúlt egy napban három ilyen vizsgálati eredmény is ismertté vált. Egy dél-afrikai tanulmány megállapításai szerint az omikronnal fertőződött páciensek 70-80 százalékkal kisebb eséllyel kerülnek kórházba, mint azok, akik a delta variánst kapták el. Az Imperial College London egyetem klinikai vizsgálatának eredménye szerint 40 százalékkal kisebb a legalább egy éjszakányi kórházi tartózkodást szükségessé tévő megbetegedés kockázata az omikron esetében, az Edinburghi Egyetem – egyelőre kis létszámú mintán elvégzett – tanulmánya pedig a delta okozta fertőzésekhez képest 65 százalékkal kisebb megbetegedési esélyt mutatott ki az omikron variánssal fertőződöttek körében.

Sajid Javid a brit médiának adott csütörtöki nyilatkozatában “jó, biztató hírnek” nevezte ezeket a vizsgálati eredményeket.

Ugyanakkor hozzátette, hogy az omikronról az is tudható, hogy számottevően gyorsabban terjed, mint a delta variáns, és a kockázatok elemzéséhez ezt is figyelembe kell venni. Ugyanis egy sokkal magasabb fertőződési szám sokkal kisebb megbetegedési ráta esetén is jelentős számban okozhat kórházi kezelést igénylő megbetegedést – mondta a brit egészségügyi miniszter.

A szaktárcája legutóbbi, szerda esti adatismertetése szerint a bejelentést megelőző 24 órában 106 122 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki az Egyesült Királyságban.

Ez eddig a legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőződési szám. A legfrissebb adatok szerint ugyanakkor a fertőződéses esetek megugrásának ütemét nem követi a kórházi kezelésre szoruló betegek számának növekedési üteme, a Covid-19 betegség okozta halálozások száma pedig továbbra is csökken. Sajid Javid mindezek alapján csütörtökön közölte, hogy a kormány a héten nem tervezi további korlátozások bejelentését, “az emberek élvezzék a karácsonyt családjuk, barátaik körében, de természetesen mindenki legyen elővigyázatos”.

“A kormány egyértelműen azon a véleményen van, hogy nincs szükség semmiféle újabb korlátozásra karácsony előtt, de természetesen figyeli a helyzetet”

– fogalmazott a brit egészségügyi miniszter. Az omikron vírusvariáns megfékezése végett érvénybe léptetett jelenlegi angliai szabályozás alapján oltási igazolást vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre. Emellett ismét kötelezővé vált a maszkok viselése a legtöbb zárt angliai közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban, és a kormány otthoni munkavégzést is javasol mindazoknak, akik számára ez lehetséges, bár ez nem kötelező erejű.

Kapcsolódó cikkek